Starostové budou jednat s ANO o podmínkách podpory kabinetu. Chtějí tak zamezit vládě SPD a komunistů

Celostátní výbor Starostů a nezávislých (STAN) odsouhlasil, aby hnutí jednalo s ANO o podmínkách pro podporu vlády. Chce tak zabránit podílu komunistů (KSČM) a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) na vládě.

Starostové a nezávislí si vytyčili podmínky, na kterých trvají pro uvažovaný podíl hnutí STAN na vládě. Mezi ně podle předsedy STAN Petra Gazdíka patří prozápadní směřování republiky, programová shoda či neúčast trestně stíhané osoby ve vládě.  A nulová spolupráce s extremistickými silami.

Podle toho, kolik podmínek bude splněno, by se odvíjela forma případné podpory, vysvětlil. STAN má ve sněmovně šest křesel. 

Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského museli Starostové vybírat ze dvou špatných řešení, protože hnutí ANO je kvůli kauzám svého předsedy a premiéra v demisi Andreje Babiše zahnáno do kouta ke spolupráci s extremisty. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapího hnízda, ANO však na něm jako na premiérovi trvá.

„Ve snaze zabránit účasti SPD a komunistů na vládě přistoupíme k jednání, u kterého jsme byli i ze strany ANO odmítáni,“ uvedl. STAN chce na příští týden také svolat kulatý stůl demokratických stran zastoupených ve sněmovně.

„Abychom dali dohromady sílu, která nebude tak lehce odmítnutelná jako hnutí nebo strany, které do těch jednání vstupují,“ uvedl Gazdík.

Starostové chtějí najít průnik toho, jak daleko jsou schopny strany ustoupit s cílem zabránit nástupu extremistů k moci.  

Farský doufá, že výstup z jednání demokratických stran by mohl otevřít oči i některým poslancům ANO, kterým jistě není příjemné obhajovat trestně stíhaného předsedu. Starostové nicméně nijak nezpochybňují právo vítěze voleb hnutí ANO, aby nominovalo premiéra, dodal.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš i místopředseda Jaroslav Faltýnek už dříve vyloučili koalici s SPD. Menšinovou vládu s podporou SPD a komunistů však nevyloučili. Proti tomu se ale ohradila část poslanců ANO.  

Klíčové pro další jednání o koalici bude také směřování ČSSD, která by na sjezdu v neděli měla zvolit nové předsednictvo strany. A to by mělo být klíčové pro to, zda sociální demokracie bude v novém volebním období sedět v opozičních lavicích, či ve vládě.