Kauza Čapí hnízdo: Policie obvinila i mou ženu, potvrdil Babiš

Kvůli dotaci na farmu Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi i předsedu ANO Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Informace ČT potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Babiš v pondělí uvedl, že policie obvinila i jeho ženu Moniku Babišovou. Sněmovna Babiše i Faltýnka ke stíhání vydala už na počátku září, ve víkendových volbách ale mandáty obhájili. Policie tak musí jejich stíhání přerušit a o jejich vydání požádat znovu.

Zenklová uvedla, že všichni obvinění si usnesení převzali a zároveň proti němu podali stížnost. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek už dříve obvinění potvrdili. Právě u nich dvou v úterý státní zástupce rozhodne o přerušení trestního stíhání. Stíhání poslanců bude přerušeno poté, co výsledky voleb vyhlásí Státní volební komise.

Podle profesora ústavního práva Aleše Gerlocha bude stíhání přerušeno zpětně k sobotě, poslanecký mandát se totiž nabývá zvolením.

„K dnešku můžeme potvrdit, že bylo rozesláno v případě Čapího hnízda usnesení o zahájení trestního stíhání celkem jedenácti osobám. Všechny doručenky se vrátily, všichni si to usnesení převzali a všichni si proti trestnímu stíhání podali stížnost, o které bude rozhodovat státní zástupce,“ potvrdila v pondělí Zenklová.

Kauza Čapí hnízdo
Zdroj: ČT24

„Státní zástupce, co se týče dvou poslanců, rozhodne o přerušení trestního stíhání v den, kdy ve sbírce zákonů vyjde osvědčení Státní volební komise o tom, že byli zvoleni do Poslanecké sněmovny. Což by mělo být zítra,“ dodala mluvčí. Upozornila na to, že i když bude stíhání v případu Babiše a Faltýnka přerušeno, u dalších devíti obviněných bude pokračovat.

Pro vydání by zřejmě hlasovala většina nové sněmovny

Ohledně části případu, která se týká Babiše a Faltýnka, však policie zatím nesmí provádět žádné úkony. Zda policie o vydání dvou poslanců požádá znovu a kdy tak případně učiní, nechtěla mluvčí komentovat. Babiš i Faltýnek vinu popírají. Kauza je podle nich měla poškodit před volbami.

Podle zástupců zvolených stran, které oslovil server E15, by nová sněmovna oba poslance pravděpodobně znovu vydala. Pro vydání by podle webu hlasovala ODS, SPD, Piráti a ČSSD, lidovci, TOP 09 i Starostové a nezávislí. Pokud by pro vydání hlasovali všichni, souhlasilo by se stíháním 107 poslanců. Komunisté podle E15 zatím váhají.

„Moje paní je stíhána“

Andrej Babiš v pondělí odpoledne na tiskové konferenci, která se primárně týkala jeho schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, potvrdil, že obviněna byla i jeho žena Monika. „Moje paní je stíhána, protože prodala akcie svému bratrovi,“ uvedl Babiš.

Babiš v pondělí kauzu znovu označil za vylhanou a vyfabulovanou. „Chápu, že to bylo potřeba udržovat v mediálním prostoru, aby nám to srazilo preference, teď je třeba to udržovat v mediálním prostoru, aby se dosáhlo situace, abych nebyl ve vládě,“ prohlásil.

Deník Právo už dříve uvedl, že obviněno bude všech 11 lidí, které policie zmínila v žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání. V dokumentech figurují kromě Babišovy nynější manželky Moniky Babišové také Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a politikův švagr Martin Herodes.

Policie zmiňuje také členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.