Nejen Babiš s Faltýnkem. Kvůli Čapímu hnízdu může padnout až jedenáct obvinění

Reportáž: Kvůli Čapímu hnízdu může policie stíhat až 11 lidí (zdroj: ČT24)

Řady osob stíhaných kvůli údajnému dotačnímu podvodu ve středočeské farmě Čapí hnízdo se rozšiřují. Kromě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho stranické dvojky Jaroslava Faltýnka policie zřejmě stíhá i Janu Mayerovou, která zasedala v představenstvu farmy v době, kdy Hnízdo o padesátimilionovou evropskou dotaci žádalo. Obviněných by mohlo být až jedenáct.

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s (anonymními) akciemi na majitele.

Podle vyšetřovatelů však změna neměla ekonomický ani podnikatelský důvod – díky úpravě ovšem farma dosáhla na padesátimilionovu evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po pěti letech, kdy firma musela dodržovat dotační podmínku, se Čapí hnízdo vrátilo pod křídla Agrofertu.

Policie má ale zato, že se jednalo o formální převody a ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Šéfa hnutí ANO proto v pondělí obvinila z dotačního podvodu a z poškození zájmů Evropské unie, za dotační podvod je stíhaný i Jaroslav Faltýnek.

Oba jakoukoliv vinu popírají, stíhání označují za účelovou kampaň a podávají proti němu stížnost. V případu je zastupují brněnští advokáti Michael a Josef Bartončíkovi.

Osoby zapojené do proměn majetkové struktury Čapího hnízda
Zdroj: ČT24

Obviněných může být až jedenáct

Seznam osob, na které se orgány činné v trestním řízení zaměří, ovšem podle všeho není konečný. Očekává ho i Jana Mayerová, současná náměstkyně jihlavského primátora, která byla členkou představenstva farmy v době, kdy žádala o evropské miliony. „Mám na poště pozdrav z policie, takže předpokládám, že to bude obvinění, a v těchto dnech si ho vyzvednu,“ potvrdila ČT.

Celkem by mohlo být v kauze obviněno až jedenáct lidí. V žádosti o vydání šéfa hnutí ANO i jeho stranické dvojky, ke kterému sněmovna přistoupila na začátku září, kriminalisté zmiňují například členy představenstva ZZN Pelhřimov Zdeňka Kubisku a Jana Platila (v tomtéž představenstvu zasedal i Faltýnek).

Podle spisu stáli na začátku podvodu, čili převodu firmy na akciovou společnost s utajenými vlastníky, jimiž se stala Babišova nynější manželka Monika a politikovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš. Policie uvádí, že „vědomě napomohli zakrýt identitu Andreje Babiše jako osoby fakticky vykonávající vliv na společnost ZZN Pelhřimov, a. s.“ Také server Seznam.cz již dříve upozornil, že se kriminalisté o Babišovy příbuzné zajímají.

Vedle nich v policejních dokumentech figurují také jména Mayerové kolegů z vedení Čapího hnízda Josefa Nenadála a Luďka Kalivody i Babišův současný švagr Martin Herodes.