Dotační podvod a poškozování zájmů EU. Z těchto důvodů chce policie stíhat Andreje Babiše

Události: V případě odsouzení Babiše by muselo Česko dotaci vracet (zdroj: ČT24)

Policie chce obvinit šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo ze dvou trestných činů: z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka pak podezírá z dotačního podvodu. Už včera poslali policisté do sněmovny žádost o vydání poslanců k trestnímu stíhání, kterou bude sněmovna řešit na zářijové schůzi. Oba jakoukoli vinu odmítají.

„Je to deset let stará věc a zneužívá se to v politickém boji. Na základě anonymního trestního oznámení dostal nějaký policista úkol mě kriminalizovat. Já už to slyším asi rok, o tom si povídá celá Praha,“ tvrdí Babiš.

Policie Babiše a Faltýnka podezřívá, že v roce 2008 spoluorganizovali vyjmutí Farmy Čapí hnízdo z koncernu Agrofert. Díky tomu pak firma mohla dostat 50milionovou evropskou dotaci určenou pro malé a střední podniky. „Já jako bývalý člen představenstva Agrofertu o této žádosti o dotaci nevím vůbec nic a šlo to celé mimo mě,“ uvedl Faltýnek ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Policie viní podle informací ČT Babiše z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Faltýnka pak z dotačního podvodu. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ale odmítl cokoliv komentovat.

Česku hrozí, že bude 50milionovou dotaci vracet

Z 200milionové přestavby Čapího hnízda zaplatila EU 50 milionů. Ministerstvo financí ČT potvrdilo, že v případě odsouzení politiků by musela Česká republika celou částku vrátit.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale hrozí Česku vrácení dotace mnohem dřív: hned poté, co by policie oba politiky obvinila. „Tam není potřeba čekat na odsouzení. Tady to riziko není riziko, ale jistota. Čapí hnízdo daňový poplatník zaplatí dvakrát,“ tvrdí Kalousek.

Slonková, Dolejší, Korecký a Holub o Babišovi a kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Jenže Babiš se brání, že právě Kalousek, když byl ministr financí, nechával v roce 2013 projekt Čapího hnízda kontrolovat. „Vedle toho ho kontroloval i auditní orgán EU a nikdy nezjistil žádné pochybení,“ upozorňuje šéf ANO.

Podle serveru Neovlivní.cz by se policejní vyšetřování nemělo týkat pouze Babiše s Faltýnkem, ale také dalších lidí. Policie se prý zajímá o dva členy představenstva farmy Josefa Nenádala a Luďka Kalivodu, kteří měli pověřit podepsáním žádosti náměstkyni jihlavského primátora a kandidátku do sněmovny za ANO Janu Mayerovou. Také ona je podle serveru v policejním hledáčku, sama to ale odmítá: „Do dnešního dne mi nebyl – ani neformálně – sdělen trestní čin, kterého se vyšetřování týká, protože prostě žádný nebyl,“ cituje její slova server Občasník.eu

Poslanci zřejmě o vydání Babiše a Faltýnka budou hlasovat dvakrát

Policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka začne projednávat mandátový a imunitní výbor ve sněmovně. Nerozhodne ale hned na prvním jednání: oba muže si chce výbor pozvat a vyslechnout, až pak vydá stanovisko, kterým se navíc sněmovna nemusí řídit. Co ale naopak musí, je zařadit policejní žádost na program své nejbližší schůze, která začne 5. září.

Pokud Sněmovna Babiše s Faltýnkem vydá a oba poté v podzimních volbách obhájí své mandáty, musela by sněmovna o jejich vydání hlasovat znova.

  • Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky této změně dosáhla na evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. 
  • Po pěti letech, kdy musela společnost dodržovat dotační podmínky, se vrátila zpět do Babišova koncernu. Kauzu vyšetřuje policie, zabývá se jí i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).
  • Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015.