Policie obvinila Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu

Reportáž: Policie obvinila Babiše z dotačního podvodu (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Jaroslav Faltýnek převzali usnesení o zahájení svého trestního stíhání. Obvinění souvisí s dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Oba politici vinu popírají, policii v minulosti obvinili ze snahy o ovlivnění voleb.

Policie požádala o vydání špiček hnutí ANO kvůli Čapímu hnízdu již v srpnu, poslanci jí vyhověli na své poslední řádné schůzi v první polovině září a koncem září dostal státní zástupce usnesení o zahájení trestního stíhání, policie pak čekala, než si poslanci usnesení převezmou. K tomu došlo právě teď.

Babiš: Převzal jsem usnesení v pseudokauze

„Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauze Čapí hnízdo na základě vylhané žádosti policie, kde policista fabuluje nějaké deset let staré věci. Proti tomuto rozhodnutí jsem ihned podal opravný prostředek,“ sdělil Andrej Babiš.

Stížnost proti obvinění chystá i Jaroslav Faltýnek: „V podstatě jsem to ani nestudoval. Předal jsem to právním zástupcům a nechci to komentovat. Celé je to politická kauza.“ Stížnost ale nemá odkladný účinek. Rozhodovat o ní bude dozorující státní zástupce. Jeho úřad nechtěl postup policie komentovat.

V žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, které dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu. 

Mayerová pro web ČT24.cz uvedla, že se obvinění pravděpodobně týká i jí. Mám na poště pozdrav z policie, takže předpokládám, že to bude obvinění a v těchto dnech si ho vyzvednu.„V žádosti o vydání – a tudíž předpokládám, že i v obvinění – je tolik nepravd a fabulaci, včetně základního nepochopení dotačních mechanizmů, že nechápu, jak je vůbec možné že to může v právním státě existovat,“ dodala.

Podle kriminalistů měl Babiš coby majitel holdingu Agrofert skrýt společnost provozující farmu Čapí hnízdo pod anonymní akcie, a díky neznámému vlastnictví dosáhnout na evropské dotace na podporu malých a středních podniků.

Policie chce proto Babiše stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. V dokumentech figuruje i Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

Andrej Babiš hovoří v souvislosti s žádostí o vydání a nyní i s trestním stíháním o snaze policistů ovlivnit volby. „Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Vidím volby,“ řekl například v projevu ve sněmovně před hlasováním o svém vydání. Podle něho jde o to, jestli bude po volbách ve vládě a jestli se po volbách udrží při životě „neskutečná korupční hydra“.

Babiš podává trestní oznámení na „Šumana“

Šéf hnutí ANO současně trvá na tom, že s Čapím hnízdem ve sporném období neměl nic společného. „Agrofert ani já jsme nikdy farmu nevlastnili. Nikdy,“ prohlásil na tiskové konferenci, na které oznámil i to, že podává trestní oznámení kvůli twitterovému účtu anonymní skupiny Šuman. 

Na tomto účtu se postupně objevují některé dokumenty o politikových aktivitách či zvukové nahrávky. O víkendu přibyly i naskenované dopisy a dokumenty – mezi nimi i žádost o půjčku, ve které je bance HSBC Čapí hnízdo prezentováno jako školicí centrum skupiny Agrofert. Pravost dokumentů nelze ověřit.

Babiš v pondělí uvedl, že dokumenty neviděl. „Můj právní zástupce podává trestní oznámení, protože jednoznačně už ten Šuman překročil meze. Propojení Šumana s některými českými novináři je jednoznačné,“ konstatoval. K pravdivosti a pravosti dokumentů se nechtěl šéf hnutí ANO vůbec vyjadřovat.

Banka HSBC v prohlášení uvedla, že její interní pravidla nedovolují vyjadřovat se ke skutečnostem, které se mohou týkat třetích osob. „HSBC dodržuje přísné principy ochrany klientských dat a jakýmkoliv případným porušením těchto pravidel se vážně zabývá. HSBC je vázána příslušnými povinnostmi vůči orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla společnost.