Sněmovna souhlasila s vydáním Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Události: Babiš a Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna nakonec po vleklé debatě souhlasila s vydáním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. V prvním případě zvedlo ruku 123 poslanců, ve druhém pak 120. Policie oba politiky podezřívá z padesátimilionového dotačního podvodu na farmu Čapí hnízdo. Sám Babiš ale v projevu před poslanci všechna obvinění odmítl. Zároveň požádal sněmovnu, aby s vydáním souhlasila.

On-line přenos

Sněmovna o vydání Babiše a Faltýnka

  • 22:38
    Česká televize

    Události kolem vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude ČT24 sledovat i ve čtvrtek. Pro dnešek on-line přenos končí, děkujeme za pozornost.

  • 22:26

    Jaroslav Faltýnek (ANO): „Já jsem byl za tu debatu i rád, protože naši poslanci chtěli slyšet názory z jiných stran. Šest hodin je sice dlouhá doba, to je pravda – vystoupení se často opakovala. Navíc to vysílala živě televize, máme před volbami a spousta lidí si chtěla udělat nějaké svoje PR.“

  • 22:19

    Jiří Štětina (Úsvit): "Už před diskusí ve sněmovně jsem byl rozhodnutý, že budu hlasovat proti vydání. Já sedím v parlamentu sedm let, zažil jsem likvidaci Věcí veřejných – stejným způsobem, modus operandi je úplně stejný: nelegální odposlechy, sestříhání odposlechů a nakonec medializace. Dnešní debata byla trapná – byly to naprosto zbytečné řeči."

Nejhojněji používaná slova ve sněmovní řeči Andreje Babiše
Zdroj: ČT24

Babiš ve svém úvodním vystoupení uvedl, že s vydáním nemá problém. „Mě neumlčíte, nezastrašíte, nezastavíte, a také se mě nezbavíte. Klidně mě vydejte. Žádám vás o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo,“ řekl Babiš poslancům. S vydáním podle svých slov nemá problém. „O mém osudu v politice, protože kauza mě má jednoznačně v politice zlikvidovat, rozhodnou občané ve volbách,“ dodal.

Babiš před sněmovnou: Mě se nezbavíte, pravda vyjde najevo (zdroj: ČT24)

Babiš kritizoval policii například za to, že mluví o fiktivních smlouvách, přitom podle Babiše dostala jejich originály i další dokumenty. „Nikdo nic nevytuneloval, nikdo z toho neměl žádný zisk, žádný profit,“ prohlásil Babiš s tím, že kdyby chtěl udělat dotační podvod, nebylo nic jednoduššího než zřídit offshoreovou firmu někde na Kypru, kde by ji nikdo nedohledal.

„Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Vidím volby,“ pokračoval Babiš. Podle něho jde o to, jestli bude po volbách ve vládě a jestli se po volbách udrží při životě „neskutečná korupční hydra“, kterou tvoří kasta některých politiků. Babiš soudí, že případ ho má zlikvidovat v politice. O zbavení imunity, jak uvedl, požádal Babiš Sněmovnu v závěru projevu. Řekl, že chce, aby „pravda vyšla najevo“.

Kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval.
Andrej Babiš
český premiér

Podle policie měl Babiš coby majitel holdingu Agrofert skrýt společnost provozující středočeský ranč Čapí hnízdo pod anonymní akcie, a díky neznámému vlastnictví dosáhnout na evropské dotace na podporu malých a středních podniků. Babiše chtějí kriminalisté stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Kromě tuzemské policie okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF) a případem se už několik týdnů – kvůli policejní žádosti o vydání – zabývá i dolní komora. Sněmovní mandátový a imunitní výbor na konci srpna poslancům doporučil, aby špičky ANO policistům vydali.

Faltýnek: Nebudu nikomu říkat, jak má hlasovat. Já zvednu ruku pro své vydání

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl ve sněmovně, že nebude poslancům doporučovat, jak mají hlasovat o jeho vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Uvedl, že sám bude hlasovat pro své vydání.

Nejhojněji používaná slova ve sněmovní řeči Jaroslava Faltýnka
Zdroj: ČT24

„Vydání se nebojíme. My jsme nic špatného neudělali a pravda nakonec stejně vyjde najevo,“ prohlásil Faltýnek. Policejní žádost stejně jako Andrej Babiš Faltýnek zpochybňoval. Policie podle něj před Poslaneckou sněmovnou záměrně zatajuje důkazy. „Důkazy, které tu pohádku o Čapím hnízdě bourají,“ řekl Faltýnek.

Vystoupení Jaroslava Faltýnka ve sněmovně (zdroj: ČT24)

ANO před hlasováním opustilo sál

Pro Babišovo vydání nakonec hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Tohoto hlasování se nakonec nezúčastnil poslanecký klub ANO. Podle místopředsedy sněmovny Radka Vondráčka má klub pochybnosti o policejní žádosti: „Hnutí ANO vždy bylo pro vydání, vždy jsme pro něj hlasovali. Ale v tomhle případě nechceme být součástí tohoto dění, nechceme tomu přidávat na věrohodnosti,“ řekl Vondráček. Po celodenní debatě o vydání obou poslanců podle něj přetrvávají u klubu ANO pochybnosti o policejní žádosti.

Hlasování o vydání Andreje Babiše
Zdroj: ČT24

Odpoledne se debata stočila od Čapího hnízda k privatizaci OKD

Sněmovní debata se v podvečer zvrhla ve slovní přestřelku mezi Babišem a ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Častovali se nevybíravými výrazy kvůli situaci těžební firmy OKD, kvůli bytům jejich zaměstnanců i kvůli případu prodeje bytů firmy ČEZ v pražské Písnici. Oba se navzájem obviňovali z odpovědnosti. 

Na počátku poslanec ANO a dlouholetý zaměstnanec OKD Josef Hájek řekl, že sněmovna řeší údajný podvod za 50 milionů korun, zatímco v případě sporu o privatizaci OKD jde o šest miliard korun. „Tady žvaníte o OKD, které jste nechali brutálně rozkrást,“ vmetl pak Babiš sociálním demokratům. Vyzval je, ať přestanou lhát. „OKD je váš supertunel,“ tvrdil.  

Volební lídr ČSSD Zaorálek odmítl výtky ANO, že se dost neangažoval v kauze bytů OKD. „Vy mi nemáte co vyčítat,“ uvedl. Prohlásil, že naopak ANO hodilo přes palubu lidi v podobné kauze bytů v Písnici a neudělalo nic. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) to označil za demagogii. 

Babiš také obvinil Zaorálka ze lživého tvrzení, že se neangažoval v kauze písnických bytů. „Vy tak lžete, sprostě lžete,“ prohlásil. „Když jste mě vykopli z vlády, tak ČEZ ovládl českou vládu. Ministr financí byl za blbečka na valné hromadě ČEZ,“ uvedl mimo jiné. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zaorálek se při sporu o OKD ohradil proti Babišovu tvrzení, že by lhal a že Moravskoslezský kraj je zdevastovaný. „To není věcně pravda. To je taková hysterická reakce, která neodpovídá realitě,“ řekl a dodal, že situaci kolem OKD se povedlo vládě konsolidovat. 

„OKD jsem dal do pořádku já a taky mám na to papíry,“ kontroval poté Babiš. Ministr zahraničí je podle něj „totální amatér v ekonomice“, který v životě neřídil žádnou firmu. Zaorálek naopak obvinil Babiše, že chtěl OKD privatizovat.