Usnesení o vydání Babiše už sněmovna poslala policii

Dokument s usnesením o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání už sněmovna poslala policii. Podle zákona o jednacím řádu měla k odeslání dokumentu pětidenní limit od jeho přijetí. Souhlas s trestním stíháním obou poslanců dala sněmovna ve středu.

Usnesení musel podepsat ověřovatel schůze a také předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Informaci o podpisu pak dostal mandátový a imunitní výbor, který požádal předsedu komory, aby dokumenty zaslal policistům.

Hamáček České televizi řekl, že už usnesení podepsal a bylo odesláno na policii. Ta po jeho obdržení bude moci učinit kroky k zahájení trestního stíhání.

Policie chce oba politiky ANO obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi dostupnými právními prostředky. Stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. 

Zástupci ostatních politických stran mají na věc ale jiný pohled. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně. Sněmovna kvůli tomu ve středu debatovala sedm hodin. Pro Babišovo vydání nakonec hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Hlasování proběhlo bez účasti poslaneckého klubu ANO. Podle místopředsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) měl klub pochybnosti o policejní žádosti. Někteří politici to ale označili za zbabělost či alibismus.