Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.

Kriminalisté případ řešili ve zkráceném řízení, státní zástupce podal na Novotného návrh na potrestání minulý čtvrtek. „Pro pokračující přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob v souběhu s přečinem podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedl státní zástupce Černý.

Starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný (ODS) napsal příspěvek na sociální síti X začátkem prosince. „Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal Novotný.

Reagoval na zprávu o teroristickém útoku v Jeruzalémě, k němuž se přihlásilo teroristické hnutí Hamás. Na kritiku pak v komentářích odpověděl v několika případech vzkazem „vybombardovat“. Později se za výroky omluvil a příspěvek smazal.

Příspěvek „lajkla“ Černochová

Podle serveru Seznam Zprávy, který na kauzu upozornil, příspěvek označila jako „líbí se mi“ ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Mluvčí ODS Jakub Skyva v reakci pro server uvedl, že strana jakékoliv výzvy k násilí a rasismu odmítá.

Novotnému hrozí za oba trestné činy až tři roky vězení, protože je měl spáchat veřejně přístupnou počítačovou sítí. Politik je navíc ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta.

Soud mu tehdy zároveň stanovil zkušební lhůtu třiceti měsíců, která skončí letos v červenci. Pokud se během ní Novotný neosvědčí, může ho soud poslat do vězení, ale taky nad ním nařídit dohled, prodloužit zkušební lhůtu nebo mu stanovit určité povinnosti.