Soud znovu zrušil odvolání plzeňské žalobkyně, ministr Blažek podal kasační stížnost

Odvolání Antonie Zelené z funkce okresní státní zástupkyně v Plzni bude řešit Nejvyšší správní soud. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal kasační stížnost, kterou se brání proti rozhodnutí, jímž pražský městský soud znovu označil odvolání Zelené za nezákonné. České televizi to sdělila asistentka soudce Štěpánka Tykalová. O odvolání Zelené v minulosti dvakrát rozhodla Blažkova předchůdkyně Marie Benešová (za ANO), která ženě vytýkala závažná pochybení. Odvolání žalobkyně ale pražský městský soud pokaždé zrušil.

„V předmětné věci podal kasační stížnost ministr spravedlnosti, který byl v řízení před Městským soudem v Praze procesně neúspěšný,“ uvedla pro ČT Tykalová.

Benešová Zelenou poprvé odvolala z funkce vedoucí Okresního státního zastupitelství Plzeň-město v roce 2019. Jako oficiální důvod tehdy ministerstvo uvedlo, že Zelená neplnila pokyny své nadřízené, vedoucí Krajského státního zastupitelství v Plzni. Rozhodnutí ale následně zvrátil pražský městský soud.

Podruhé Benešová Zelenou odvolala pár měsíců před koncem svého funkčního období. Soud na konci letošního května rozhodnutí někdejší ministryně ale znovu zrušil a označil za nezákonné. Server Aktuálně.cz, který má k dispozici rozhodnutí soudu, uvedl, že ministryně Benešová odvolání Zelené dostatečně neodůvodnila.

„Nikoli veškerá manažerská pochybení jsou závažnými, aby byla schopna odvolat státní zástupkyni z vedoucí funkce. Závažnosti věci musí odpovídat především odůvodnění rozhodnutí,“ cituje server z rozsudku.

Benešová Zelené vytýkala neférový postup vůči třem podřízeným na okresním zastupitelství, kteří se měli dopustit pochybení. Soud ale opanoval tím, že pochybení všech tří měla ministryně blíže popsat.

Rozhodnutí pražského městského soudu pro Zelenou znamená, že se může vrátit do funkce šéfky plzeňského okresního státního zastupitelství. Kasační stížnost ministra Blažka totiž nemá odkladný účinek.