Soud zrušil rozhodnutí ministryně spravedlnosti Benešové o odvolání státní zástupkyně Zelené

Městský soud v Praze v úterý zrušil rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) o odvolání Antonie Zelené z funkce vedoucí státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství Plzeň-město. Informoval o tom server Česká justice.

Zelená stála v čele okresního zastupitelství s přestávkami patnáct let. Její odvolání navrhla plzeňská krajská žalobkyně Anna Maříková, která se obrátila ještě na předchůdce Benešové Jana Kněžínka (za ANO). O odvolání pak rozhodla Benešová v listopadu 2019. Zelená se neúspěšně bránila podáním rozkladu.

Ministerstvo nechtělo důvody odvolání komentovat. Zelená v této souvislosti zveřejnila své „výhrady k dlouhodobému porušování Listiny základních práv a svobod při zkoumání duševního stavu osob obviněných orgány činnými v trestním řízení“.

Resort podle Zelené nerespektoval její práva

Státní zástupkyně také kritizovala, že se o svém odvolání dozvěděla z médií. Poukazovala na to, že příslušné správní řízení je neveřejné, a ministerstvo tedy nerespektovalo její práva.

Podle zákona o státním zastupitelství může ministr spravedlnosti odvolat okresního státního zástupce, pokud závažným způsobem poruší povinnosti vyplývající z výkonu funkce.