Soud vrátil k došetření případ demonstranta, který dostal podmínku za nášivku wagnerovců

Městský soud v Praze zrušil půlroční podmínku, kterou za veřejné schvalování válečných zločinů dostal protivládní demonstrant Jakub Jašek. Případ vrátil k došetření státní zástupkyni. ČT to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže za to, že měl na sobě na březnovém protestu na Václavském náměstí nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Kromě podmínky mu uložil peněžitý trest a na rok zakázal pobyt na území Prahy. Jašek vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.

O Jaškově odvolání rozhodl Městský soud v Praze minulý týden v neveřejném zasedání. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena státnímu zástupci k došetření,“ stojí v justiční databázi Infosoud. „Pro poskytnutí informací je nejdříve potřeba vyčkat doručení rozhodnutí procesním stranám,“ reagoval mluvčí soudu Adam Wenig.

Soud nepravomocně potrestal jednatřicetiletého Jaška za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Činu se muž podle státní zástupkyně dopustil tím, že měl na sobě na březnové protivládní demonstraci v Praze nášivky s písmenem Z a logem wagnerovců. Soud mu za to uložil půlroční podmínku s dvouletým odkladem a peněžitý trest 12 tisíc korun a na rok mu zakázal pobyt na území Prahy.

Podle soudce Lukáše Svrčka nebylo pochyb, že Jašek veřejně schvaloval válečné zločiny. Ohledně posouzení toho, zda se na Ukrajině válečné zločiny dějí, odkázal na zprávu vyšetřovací komise OSN. Jašek obvinění odmítl s tím, že vycházel zejména z informací na sociálních sítích. „Měl jsem za to, že svým jednáním neschvaluji žádné genocidium či zločiny páchané kdekoliv, kýmkoliv a na komkoliv,“ dodal Jašek, podle kterého ruská strana občany samozvaných republik na východě Ukrajiny chrání „před zločinným ukrajinským režimem“.

Na další demonstraci si vzal opět nášivku wagnerovců

Obvodní soud pro Prahu 1 má na stole i druhý Jaškův případ, v němž opět čelí obvinění ze schvalování genocidy. Muž měl totiž na dalším protivládním protestu v květnu znovu na batohu nášivku s logem wagnerovců. Soudkyně mu trestním příkazem uložila půlroční podmínku, peněžitý trest a propadnutí nášivky. Jašek i žalobkyně se ale proti verdiktu odvolali, soud proto bude případ projednávat v hlavním líčení.

Soud řešil v souvislosti s jarními protivládními protesty ještě další čtyři případy. V polovině června nepravomocně potrestal bývalého disidenta Jaroslava Popelku, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Soudkyně mu dala čtyřměsíční podmínku a na rok a půl zakázala pobyt na území Prahy. Popelka řekl, že se cítí nevinen.

Jednoho muže soud pravomocně potrestal kvůli útoku na policistu před Národním muzeem. Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví dostal půlroční podmíněný trest. Peněžité tresty a roční zákazy pobytu v Praze pak soudkyně udělila dvěma bratrům, kteří na demonstraci Česko proti bídě přišli s nášivkami s písmenem Z. Půlroční podmínku zase dostal muž, který po březnovém protestu poškodil projíždějící auto s ukrajinskou poznávací značkou.