Demonstrant s logem wagnerovců dostal nepravomocně podmínku a zákaz vstupu do Prahy

Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně potrestal muže, který měl na březnové protivládní demonstraci v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Za schvalování genocidia dostal šestiměsíční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze. České televizi to řekla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Soud rozhodl bez nařízení hlavního líčení, muž může proti trestnímu příkazu podat odpor.

„Ve věci byl vydán trestní příkaz, kdy byl obviněnému uložen trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců s podmíněným odkladem zkušební doby na dva roky,“ uvedla mluvčí Švíglerová. Muž musí také zaplatit peněžitý trest 12 tisíc korun a rok nesmí pobývat na území Prahy. „Trestní příkaz dosud není v právní moci,“ doplnila Švíglerová.

Demonstrant měl podle fotografií z březnového protestu na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Policie ho kvůli tomu zadržela a sdělila mu podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia.

Policie zahájila sedm řízení

Kriminalisté se zabývají i pokusem části demonstrantů o vniknutí do Národního muzea. Jeden muž podle nich podněcoval účastníky protestu, aby šli z budovy sundat ukrajinskou vlajku. Dalšího muže zajistili policisté kvůli tomu, že poškozoval auto s ukrajinskou poznávací značkou. Z videa zveřejněného na sociálních sítích vyplývá, že vběhl na magistrálu a udeřil do auta, ze kterého vystoupil řidič. Ten po krátké potyčce odjel, muž ale ještě do odjíždějícího vozidla jednou udeřil.

Policie v souvislosti se shromážděním zatím zahájila sedm trestních řízení. Policejní prezident Martin Vondrášek upřesnil, že v jednom případě je to kvůli projevu sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv svobod člověka, v dalším mají policisté podezření na trestný čin podněcování k trestnému činu.

Tři řízení souvisí s napadením auta kvůli ukrajinské značce, policie je vede pro poškozování cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Ve dvou případech pak podle Vondráška kriminalisté zahájili řízení pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, za což pachatelům hrozí až čtyřleté vězení.

Zákroky policistů se zabývá oddělení vnitřní kontroly

Při pokusu o vniknutí do Národního muzea zajistili policisté osmnáct lidí, všichni jsou kvůli neuposlechnutí výzvy podezřelí z přestupku. „Po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Policisté se naopak v řadě případů museli potýkat s nevybíravým jednáním, ať už se slovními či v několika případech i fyzickými ataky a k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy,“ dodala.

Protivládní demonstraci s názvem Česko proti bídě svolala na Václavské náměstí v centru Prahy strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Její zástupci vyzvali, aby zákroky policistů před muzeem prověřilo oddělení vnitřní kontroly. Mluvčí policie Siřišťová na to reagovala, že se příslušný odbor incidentem zabývá od samého počátku.

Účastníci demonstrace zaplnili Václavské náměstí v celé šířce po Opletalovu ulici. Ve středu náměstí byli až k Jindřišské ulici. Předseda pořádající strany PRO Jindřich Rajchl uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky jeho strany nebo neodstoupí, další protest na stejném místě se uskuteční 16. dubna a akce přejde v blokádu vládních budov.