Policie se zabývá mužem, který na demonstraci poškodil auto s ukrajinskou značkou

Pražští kriminalisté se zabývají případem muže, který po sobotní protivládní demonstraci vběhl na magistrálu a poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ. Na webu o tom informovala mluvčí policie Violeta Siřišťová. Policisté prověřují i muže, který s megafonem podněcoval k odstranění ukrajinské vlajky z Národního muzea. Dalšího účastníka protestu podezírají kvůli schvalování genocidia, případ řeší ve zkráceném řízení.

„Jednu osobu policisté zajistili, jelikož vběhla na magistrálu a poškodila projíždějící vozidlo s ukrajinskou SPZ. V současné chvíli se celým případem zabývají pražští kriminalisté a právní kvalifikace případu bude stanovena,“ avizovala mluvčí policie Siřišťová.

Podle videa na sociálních sítích se muž nejprve dostal do konfliktu s řidičem auta s ukrajinskou SPZ, který zastavil na přechodu pod Národním muzeem a vystoupil. Řidič po potyčce odjel, muž ale ještě do projíždějícího auta udeřil rukou. 

Policisté se zabývají i mužem, který podle nich s megafonem podněcoval účastníky demonstrace, aby sundali ukrajinskou vlajku z Národního muzea. „Této jeho výzvy se ujalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. V tom jim bylo zabráněno policisty. Agrese těchto osob však značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil,“ uvedla mluvčí.

„Někteří (jednotlivci) do policistů strkali, další je napadali tyčemi, na kterých měli původně vlajky. Podněcovatel k násilnostem a k odstranění ukrajinské vlajky byl zajištěn z důvodu, že se opakovaně dopouštěl přestupku a v současné chvíli se jeho jednáním zabývají pražští kriminalisté,“ dodala Siřišťová.

Kriminalisté prověřují také muže podezřelého ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Muž měl podle fotografií z demonstrace na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. „V současné chvíli mu již kriminalisté za tento trestný čin ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření,“ uzavřela mluvčí policie.