Rektor VŠE je připraven odvolat Ševčíka. Chce se zbavit nepohodlného člověka, reaguje děkan

Události: Rektor VŠE chce odvolání děkana Ševčíka (zdroj: ČT24)

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Upřesnil, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Rektor vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Dvořák míní, že by bylo nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát fakulty, je ale připraven podat návrh na jeho odvolání z vlastního podnětu. Situaci od rána řešilo vedení školy, studenti svolali na středu demonstraci.

Ševčík po výzvě předeslal, že svou rezignaci zváží a jak se rozhodl, oznámí ještě v úterý. „Požádal jsem o přiměřenou dobu na rozmyšlenou. Část zaměstnanců je na jarních prázdninách a chtěl bych to s nimi projednat,“ upřesnil Ševčík v úterý. Jarní prázdniny končí o víkendu 18. a 19. března.

Rektor VŠE ale Ševčíkově žádosti o prodloužení lhůty nevyhověl, žádal o čas do 31. března. „Časový prostor tam dávám, pokud by nerezignoval sám, požádám akademický senát fakulty, aby zvážil jeho odvolání,“ komentoval situaci rektor Dvořák. Pokud by Ševčíka neodvolal fakultní senát, je rektor připraven podat návrh na jeho odvolání akademickému senátu školy. Dvořák chce nyní svolat mimořádné zasedání akademického senátu fakulty.

Studio ČT24: Jednání o dalším působení Miroslava Ševčíka jako děkana (zdroj: ČT24)

Děkan závažným způsobem poškozuje zájmy školy, říká rektor VŠE

„Nejde o reakci na sobotní incident, ale na jeho dlouhodobé vystupování. Děkan fakulty závažným způsobem poškozuje zájmy vysoké školy,“ doplnil své rozhodnutí Dvořák. Podpořilo ho i vedení školy, rozhodnutí Dvořákových kolegů bylo podle jeho slov jednomyslné. „Se situací jsem seznámil i děkany ostatních fakult, ti také vyjádřili podporu,“ upřesnil.

Studenti VŠE, kteří nejsou s děkanem spokojeni, svolali na středu od 12:30 před sídlo školy na náměstí Winstona Churchilla demonstraci, na níž chtějí děkana vyzvat k rezignaci kvůli jeho kontroverznímu vystupování. Pokud tak neučiní, hodlají apelovat na akademický senát Národohospodářské fakulty, aby děkana odvolal, prohlásili členové akademického senátu VŠE Lukáš Hulínský a Štěpán Staněk. Případné další kroky nechtěli předjímat.

Svolání demonstrace podle nich iniciovali studenti Národohospodářské fakulty VŠE. Kromě rektora vyzvala Ševčíka k odstoupení také většina studentských členů akademického senátu VŠE.

Výtky vedení nechápu, na demonstraci jsem nevystupoval, hájí se Ševčík

Ekonom a politik, který je zároveň expertem hnutí Trikolora, se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do protivládní demonstrace a následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že chování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Národohospodářskou fakultu vedl po dvě volební období v letech 2010 až 2018, už tehdy čelil studentským protestům. Znovu ho akademický senát zvolil loni v dubnu. 

Vyjádření Miroslava Ševčíka k situaci (zdroj: ČT24)

Ševčík se hájí tím, že na demonstraci nevystupoval. Údajně pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní,“ tvrdil už dříve děkan. Rektor VŠE přesto vyzval Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty.

Podle Ševčíka jde o snahu zbavit se nepohodlného člověka. Na důkaz svých slov prý donesl rektorovi videa z místa i vyjádření svědků. „Důvod pro mé odvolání, že jsem pomohl zraněnému člověku, považuji za až nelidský a nehumánní,“ prohlásil děkan.

Nesouhlasí ani s tím, že dlouhodobě poškozuje dobré jméno VŠE, jak tvrdí Dvořák. Už dříve na žádost rektora omezil své vystupování na veřejnosti, přestal být podle svých slov ekonomickým expertem hnutí Trikolora a nevystupuje jako řečník na protivládních demonstracích. Akademická půda nicméně slouží k tomu, aby se na ní střetávaly různé názory, zdůraznil. Nechtěl předjímat, jak se zachová akademický senát fakulty, který volí a odvolává děkana.

Zákon za určitých situací umožňuje rektorovi děkana odvolat z vlastního podnětu, avšak pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu vysoké školy. Zákonná norma se vztahuje na situace, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Většina studentských členů akademického senátu VŠE v pondělí vyzvala Ševčíka k odstoupení.