TÉMA

Schvalování genocidia

Soud vrátil k došetření případ demonstranta, který dostal podmínku za nášivku wagnerovců

Městský soud v Praze zrušil půlroční podmínku, kterou za veřejné schvalování válečných zločinů dostal protivládní demonstrant Jakub Jašek. Případ vrátil k došetření státní zástupkyni. ČT to zjistila z justiční databáze. Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže za to, že měl na sobě na březnovém protestu na Václavském náměstí nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Kromě podmínky mu uložil peněžitý trest a na rok zakázal pobyt na území Prahy. Jašek vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.
17. 7. 2023|

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM podezřívá jednoho člověka ze schvalování genocidia

Vlajku se symbolem Z vyvěšenou na akci nymburských komunistů policie prošetřuje jako schvalování genocidia a má jednoho podezřelého. České televizi to řekl okresní státní zástupce Štěpán Brunclík. Ruská vlajka s velkým písmenem Z v podobě svatojiřské stuhy visela na jednom ze stánků v neděli 25. června. V případě prokázání spáchání trestného činu hrozí pachateli až tři roky vězení.
13. 7. 2023|

Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|