Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM podezřívá jednoho člověka ze schvalování genocidia

Vlajku se symbolem Z vyvěšenou na akci nymburských komunistů policie prošetřuje jako schvalování genocidia a má jednoho podezřelého. České televizi to řekl okresní státní zástupce Štěpán Brunclík. Ruská vlajka s velkým písmenem Z v podobě svatojiřské stuhy visela na jednom ze stánků v neděli 25. června. V případě prokázání spáchání trestného činu hrozí pachateli až tři roky vězení.

„Policie zahájila úkony trestního řízení pro spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ řekl České televizi Brunclík. Doplnil, že zatím nebyl nikdo obžalován. Pokud se tak stane, soud by případ mohl projednat ve zkráceném řízení.

Akce se na ploše před Obecním domem v Nymburce uskutečnila koncem června. Dle Deníku, který na incident upozornil, se akce zúčastnil také bývalý místopředseda KSČM Josef Skála, v březnu nepravomocně odsouzený za popírání katyňského masakru spáchaného Rusy. Na akci byl údajně také předseda Okresního výboru KSČM Zdeněk Milata či lídr nymburských komunistů v loňských komunálních volbách Dominik Karpíšek.

Na vlajku vyvěšenou v jednom ze stánků, které byly součástí akce, údajně upozornil policii jeden z účastníků akce. Vlajka po zásahu policejní hlídky ze stánku sice zmizela, policie ale na základě trestního oznámení zahájila úkony trestního řízení. Ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, za který hrozí až tři roky vězení, policie zatím podle Brunclíka podezřívá jednoho člověka.