Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.

„Obviněný byl uznán vinným přečinem popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia, za což mu byl uložen trest v délce šesti měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu v délce dvou let,“ uvedla soudkyně Eva Švíglerová. Muži trestním příkazem uložila také peněžitý trest 15 tisíc korun a propadnutí nášivky se znakem ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Jednatřicetiletý Jakub Jašek podal proti trestnímu příkazu odpor, s rozhodnutím nesouhlasí ani státní zástupkyně. „Ve věci bude nařízeno hlavní líčení, jelikož podáním odporu došlo ke zrušení trestního příkazu,“ řekla ČT Ivana Tichá z Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten tak bude veřejně řešit už druhý Jaškův případ.

Půlroční podmíněný trest, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze dostal Jašek za to, že si na březnový protivládní protest vzal nášivku s písmenem Z a logem Wagnerovy skupiny. Muž obvinění odmítl a proti rozsudku se odvolal. „Měl jsem za to, že svým jednáním neschvaluji žádné genocidium či zločiny páchané kdekoliv, kýmkoliv a na komkoliv,“ řekl u soudu v polovině května.

Podmínka padla i za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky

Obvodní soud pro Prahu 1 dostal v souvislosti s březnovým protivládním protestem ještě další čtyři případy. V úterý nepravomocně potrestal bývalého disidenta Jaroslava Popelku, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Soudkyně mu dala čtyřměsíční podmínku a na rok a půl zakázala pobyt na území Prahy. Popelka řekl, že se cítí nevinen.

Jednoho muže soud pravomocně potrestal kvůli útoku na policistu před Národním muzeem. Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví dostal půlroční podmíněný trest. Peněžité tresty a roční zákazy pobytu v Praze pak soudkyně pravomocně udělila dvěma bratrům, kteří na demonstraci Česko proti bídě přišli s nášivkami s písmenem Z. Soud bude řešit i kauzu muže, který podle policie po demonstraci poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ.

Kriminalisté řeší i případ dvojice mužů, kteří podle nich na březnovém protestu napadli dva policisty žerdí se zavěšenou vlajkou. Oba byli podezřelí ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Jeden z nich se přihlásil, jeho případ policisté odložili. Mluvčí Violeta Siřišťová uvedla, že kriminalisté u něj neodhalili trestný čin. Po druhém stále pátrají, jeho fotografii zveřejnili na webu.