Soud odmítl žalobu Pirátů na Babiše kvůli výroku o stěhování migrantů do domácností. Odvolali se

Krajský soud v Praze nevyhověl žalobě, kterou Piráti podali na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výroku o migrantech. ČT to řekla mluvčí soudu Hana Černá s tím, že výrok nebyl neoprávněným zásahem do práv Pirátů. Podle nich Babiš šířil lži, že chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. Soud zohlednil to, že výrok byl pronesen v období předvolební kampaně – v rámci politické diskuse musí být podle soudu určitá forma nadsázky politikem nebo politickou stranou akceptována. Verdikt není pravomocný, Piráti se proti němu odvolali.

„Krajský soud v Praze jako soud prvostupňový nevyhověl žalobě v celém rozsahu, protože dospěl k závěru, že výrok žalovaného, i kdyby byl nepravdivý, z pohledu intenzity zásahu neznamená neoprávněný zásah do práv žalobkyně,“ uvedla mluvčí soudu Černá.

Podle soudu nebyl výrok vulgární a pronesl ho politik v období předvolební kampaně. „V rámci politické diskuse musí být určitá forma nadsázky politikem nebo politickou stranou akceptována. Politika nelze ze svobodné diskuze vyloučit,“ dodala Černá.

Piráti proti rozsudku podali odvolání, kterým usilují o jeho zrušení. „Odvolání se opírá o to, že soud fakticky rozhodl, že v rámci volební kampaně je sporný výrok a priori dovolený bez ohledu na to, zda je pravdivý nebo nepravdivý,“ řekl ČT Jakub Dušánek z mediálního odboru Pirátů. Babišův výrok podle strany nebyl hodnotící, ale skutkový, a proto by soud měl posoudit jeho pravdivost. Roli by podle Pirátů nemělo hrát ani to, že Babiš výrok pronesl během volební kampaně.

Dobrovolné sdílení

Spor vznikl kvůli debatě nad sdílenou ekonomikou. Babiš se loni v červnu v Poslanecké sněmovně ohradil proti Pirátům se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi“. V knize svých vizí přitom před několika lety psal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty. Rozdíl pak vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení. „Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal pak na Twitteru.

Piráti mu kvůli tomu poslali předžalobní výzvu, později na něj podali žalobu. „Premiér o Pirátech dlouhodobě lže,“ uvedl k tomu předseda poslaneckého klubu strany Jakub Michálek s tím, že předseda vlády „nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany“. Babiš uvedl, že se nemá za co omlouvat a že na žalobu se těší, protože ukáže, co Piráti dělají.