TÉMA

Výrok

Za výroky o Palestincích uložil soud starostovi Novotnému peněžitý trest

Soud uložil starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS) trestním příkazem peněžitý trest za výrok, kdy označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Sdělil to Novotný a dodal, že trest je citelný, takže o jeho výši chce nejprve informovat svou manželku. Proti trestnímu příkazu lze podat odpor, soud by pak musel věc projednat veřejně v hlavním líčení. Novotný později vyjasnil, že odpor nepodá.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 18:13|

Bývalý hejtman David Rath vysoudil omluvu od státu za mediální výroky státního zástupce

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Informovala o tom soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.
30. 1. 2024|

„Skandální“, píší ukrajinská média o Ficových výrocích. Řeší i rozhodnutí Šimkovičové

Ukrajinská média si všímají výroku slovenského premiéra Roberta Fica, který se v rozhovoru pro Slovenský rozhlas vyjádřil nejen proti dodávkám zbraní napadené zemi, ale také proti přijetí Ukrajiny do NATO, které hodlá vetovat. Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, ve které se ztrácí západní pomoc. Ukrajinská média výroky komentovala jako „skandální“ a „nehorázné papouškování ruské propagandy.“ Předák slovenské opozice Michal Šimečka uvedl, že se za premiéra stydí, podle něj mu už nejde o Slovensko, ale o pomstu a vlastní politické přežití. Pozornost vzbudila rovněž slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová, která obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem.
21. 1. 2024|

Zeman se zatím nemusí omlouvat Šarapatkovi, řekl prezidentův advokát

Prezident Miloš Zeman se zatím nemusí omlouvat bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za dřívější výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Oznámil to Zemanův advokát Marek Nespala, podle kterého Nejvyšší soud vyhověl návrhu na odklad vykonavatelnosti pravomocného verdiktu, kterým soudy dříve naopak omluvu Šarapatkovi přiznaly. Šarapatka na Twitteru reagoval slovy, že soudní rozhodnutí ukazuje, že Zeman je občanem jiné kategorie.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 14:37|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

Soud odmítl žalobu Pirátů na Babiše kvůli výroku o stěhování migrantů do domácností. Odvolali se

Krajský soud v Praze nevyhověl žalobě, kterou Piráti podali na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výroku o migrantech. ČT to řekla mluvčí soudu Hana Černá s tím, že výrok nebyl neoprávněným zásahem do práv Pirátů. Podle nich Babiš šířil lži, že chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. Soud zohlednil to, že výrok byl pronesen v období předvolební kampaně – v rámci politické diskuse musí být podle soudu určitá forma nadsázky politikem nebo politickou stranou akceptována. Verdikt není pravomocný, Piráti se proti němu odvolali.
1. 7. 2022|