Soud definitivně zastavil stíhání liberecké soudkyně Zhoufové. Nechala muže osm dní nezákonně ve vazbě

Krajský soud v Praze zastavil trestní stíhání liberecké soudkyně Lenky Zhoufové obžalované ze zneužití pravomoci. Soud zamítl stížnost státního zástupce. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Zhoufová propásla termín rozhodnutí o vazbě pro drogového dealera, posléze ho opatřila dřívějším datem. Muž kvůli tomu strávil osm dní nezákonně za mřížemi. Soudkyně za to byla už kárně potrestána, hrozilo jí ale až 8 let vězení.

„Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí v justiční databázi. Pražský krajský soud tak potvrdil dubnové rozhodnutí Okresního soudu v Mělníku o zastavení trestního stíhání soudkyně Zhoufové a zamítl stížnost státního zástupce.

Důvodem jejího stíhání bylo nezákonné prodloužení vazby, které takzvaně antedatovala, protože se podle svých slov obávala, že kvůli jejímu pochybení bude muž stíhaný za distribuci drog z vazby propuštěn. Za pochybení už ji potrestal kárný soud. Podle trestního řádu ale nemůže být člověk trestán dvakrát za stejnou věc.

„Jednala jsem pod velkým tlakem,“ řekla po dubnovém rozhodnutí okresního soudu Zhoufová. Podotkla, že zazmatkovala. Státní zástupce navrhl podmínečný trest dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. Obhájkyně požadovala zastavení stíhání.

Kárný soud soudkyni snížil plat

Za zneužití pravomoci úřední osoby a zbavení osobní svobody soudkyni hrozilo až osm let vězení. Kárný soud už ji za čin, který se stal v roce 2016, potrestal snížením platu o čtvrtinu po dobu jednoho roku.

Rozhodnutí o prodloužení vazby se týkalo muže nyní už odsouzeného za rozsáhlou drogovou trestnou činnost. Antedatováním chtěla Zhoufová zpětně vyhovět zákonným lhůtám. Před třemi roky na libereckém soudu nastala výrazná generační obměna. Navíc soud podle Zhoufové musel urychleně řešit rozsáhlé případy, u kterých hrozilo promlčení.

Soudkyně stále působí u libereckého soudu. U okresního soudu zazněly v dubnu i pracovní posudky, které zdůrazňovaly její vysoké pracovní výkony, preciznost a snahu o další vzdělávání. Mělnickému okresnímu soudu byla kauza přidělena kvůli možné podjatosti.