Šlechtová: U zakázky na radary za miliardy korun inspekce zjistila extrémně závažné nálezy

V souvislosti se zakázkou na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu inspekce ministerstva obrany zjistila „extrémně závažné nálezy“. Uvedla to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO), která se proto obrátila na Vojenskou policii. Problémy týkající se velkých zakázek podle ní mohou souviset s „mediálními útoky“ proti ní z posledních týdnů. Řekla také, že o svém dalším osudu v čele resortu dosud nejednala s premiérem Babišem, místo toho se sejde s prezidentem Zemanem.

„Máme velmi závažné nálezy ze strany inspekce na radary. Nebudu to specifikovat blíže, ale ty nálezy jsou opravdu extrémně závažné,“ uvedla Šlechtová v rozhovoru pro ČTK. Detaily nechtěla komentovat. Věc podle ní vyšetřuje Vojenská policie. 

Smlouvu na nákup mobilních radarů za 3,5 miliardy korun obrana chystá již několik let. Nahradit mají zastaralé radary sovětské výroby. Ministerstvo obrany je chce koupit od Izraele formou mezivládní dohody.

Smlouva měla být uzavřena již před rokem, dosud se tak ale nestalo. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podpis smlouvy přenechal Šlechtové. Ta po nástupu do funkce nechala velké zakázky prověřit. U smlouvy na radary uvádí, že nemá jistotu, že je bude možné napojit na systémy NATO.

Záležitost nyní projednává komise složená ze zástupců ministerstva obrany, kybernetického úřadu a izraelské firmy. Výsledky zatím Šlechtová k dispozici nemá, řekla. Již v minulosti naznačila, že v zakázce mohou nastat komplikace, protože by se mohla konat „šetření orgánů činných v trestním řízení“.

„U některých zakázek došlo k pletichám“

Šlechtová nyní řekla, že její inspekce se zabývala několika zakázkami. „Mohu pouze obecně konstatovat, že u některých veřejných zakázek bylo shledáno pochybení. Někde jsou informace takové, že došlo k pletichám ve veřejných zakázkách,“ uvedla. Podotkla, že obrana zadává miliardové zakázky, a není tedy překvapením, že možnost pletich nebo silného lobbingu ze strany dodavatelů nechala zkontrolovat. 

Poznamenala, že její auditoři nalezli určitá pochybení i v marketingovém průzkumu na nákup víceúčelových vrtulníků. Za ně by mohla armáda dát až 13 miliard. „Samozřejmě i toto bylo předáno Vojenské policii,“ dodala. V souvislosti se zakázkou na vrtulníky řekla, že vláda by mohla o způsobu jejího zadání rozhodnout na začátku léta. Zadávací dokumentace je podle ministryně hotova z 85 procent.

Šlechtová poznamenala, že Vojenské policii předala i další případy. „Mohu konstatovat, že ten hon na mě třeba souvisí s mými podáními. Protože těch podání je několik, jsou to významné staré zakázky, není to ani jedna zakázka za mě,“ podotkla.

S Babišem nemluvila, sejde se se Zemanem

Karla Šlechtová o svém dalším osudu v čele ministerstva prý dosud nejednala s premiérem Andrejem Babišem (ANO). O schůzku požádala prezidenta Miloše Zemana, s nímž má blízký vztah a podpořila jej před letošními prezidentskými volbami. Setkání by se mělo podle ní uskutečnit nejdříve na přelomu května a června. 

Šlechtová musela v poslední době vysvětlovat fotografii svého psa na hrobě Neznámého vojína na Vítkově, využívání VIP letištních služeb ve funkci ministryně pro místní rozvoj a zaměstnání bývalého ezoterika Evžena Teršla jako poradce pro oblast IT. Spekuluje se o tom, že Babiš se Šlechtovou do nové vlády nepočítá.

„Vnímám to jako kampaň proti mé osobě. Na ministerstvu obrany jde opravdu o veliké peníze. Když tady nastavujete procesní řízení, nastavujete změny v akvizičním procesu, vyměnil se ministr, náčelník generálního štábu, tak se samozřejmě nabízejí různé spekulace,“ podotkla. 

Lidové noviny, které jsou ve svěřenském fondu Andreje Babiše, v polovině května uvedly, že Šlechtová jako ministryně pro místní rozvoj často využívala VIP služeb na letišti. Stát za to zaplatil přes 300 tisíc korun. Babiš to označil za plýtvání. Šlechtová se brání, že vždy létala ekonomickou třídou. „Opravdu nejsem rozhazovačná. Jedná se o silnou diskreditaci mé osoby. Zatím neznám, co je cílem. Mohou to být různé spekulace,“ řekla.