Obrana nakoupí vrtulníky bez výběrového řízení. Osloví nejméně tři dodavatele

Zakázku na nákup dvanácti nových víceúčelových vrtulníků zadá ministerstvo obrany bez veřejné soutěže. Napřímo osloví minimálně tři uchazeče. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) to řekla při návštěvě letecké základny v Náměšti nad Oslavou, kam si přijela ověřit specifikaci nových strojů, které armáda požaduje.

Víceúčelové stroje mají nahradit bojové vrtulníky Mi-24. Česká vláda v minulosti oslovila americkou a italskou vládu. Americká vláda nabídla vrtulníky UH-1Y od firmy Bell, italská stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

Ministryně ale zopakovala, že žádná z nabídek české straně nevyhovovala. „V tuto chvíli jsem rozhodla o tom, že už žádný marketingový průzkum dělat nebudeme. Dva roky stačily, nechci utrácet nadále lidské zdroje, čas ani peníze lidí, kteří se na tom podíleli,“ poznamenala. 

Jaké dodavatele ministerstvo osloví, nechtěla komentovat. Zveřejní je až při zadání zakázky, což bude za několik měsíců. Podklady se v tuto chvíli dokončují. „Pokud se mají dělat velké akvizice, které stojí miliardy, nebudu zadávat něco, o čem se domnívám, že je lichá informace, nebo mi není sdělována úplně dle pravdy,“ řekla po prohlídce vrtulníků Šlechtová.

Ministryně Karla Šlechtová se v Náměšti seznamovala s leteckou technikou
Zdroj: Facebook/Ministerstvo obrany

V Náměšti si ministryně prověřila poslední verzi specifikace, kterou armáda poskytla. „Jsou tam věci, které chci doladit, než bude zpracovaná zadávací dokumentace,“ uvedla. Ministryni zajímala hmotnost vrtulníků, vnitřní rozměry i počty lidí, které mohou přepravovat. Jsou to podle ní klíčové parametry, které odrážejí požadavek víceúčelovosti a na jejichž základě bude výběrové řízení v létě vyhlášeno.

Vrtulníky, které vyvolaly při

Vedení ministerstva a armády se přely o to, zda měli vojáci na vrtulníky reálné požadavky. Šlechtová v minulosti uvedla, že si nemyslí, že česká armáda potřebuje něco, co ani není na trhu.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ale opakovaně odmítl, že by armáda chtěla „science fiction“ nebo že si vojáci něco „vymýšlejí“. Na počátku byly podle něj požadavky napsané tak, aby armáda získala vrtulník, který bude moct využívat dalších dvacet až třicet let. Teprve na základě získaných informací, které obraně poslali zájemci o zakázku, podle něj vojáci dospěli k závěru, že některé věci musejí být přehodnoceny. 

Šlechtová se kvůli zakázce střetla i se svým stranickým předchůdcem Martinem Stropnickým. Ten nechal podpis smlouvy na nákup vrtulníků už na nové ministryni. Vše podle něj bylo připravené a před podpisem. Šlechtová ale tvrdila, že dosavadní požadavky jsou nesplnitelné. Bývalý šéf obrany se proti tomu ohradil. „Dost dobře nerozumím tomu, proč je potřeba najednou zpochybňovat úplně všechno, co se za poslední čtyři roky udělalo,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Nové vrtulníky mají zajišťovat přepravu vojáků, přímou podporu pozemních sil, průzkumu, zdravotnický odsun nebo úkoly ve prospěch integrovaného záchranného systému. Ministerstvo chce koupit stroje i jejich výstroj a vybavení, včetně výzbroje a munice. Součástí zakázky bude logistická a servisní podpora po dobu celého životního cyklu a výcvik leteckého personálu.