Vrtulníky s vodotryskem nepotřebujeme, tvrdí Šlechtová. Bartošek jí doporučuje větší pokoru

Karla Šlechtová a Jan Bartošek v OVM (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) se v Otázkách Václava Moravce důrazně ohradila proti nařčení, že v armádě neustále něco mění a ohrožuje tím její stabilitu. Podle svých slov se jen snaží dát vše dohromady. Šéf poslanců KDU-ČSL a člen výboru pro obranu Jan Bartošek ministryni naopak řekl, že by měla mít vůči vedení armády větší pokoru. Připomněl také, že ruší zakázky, které před ní nachystal ministr z hnutí ANO.

Šlechtová čelí v poslední době kritice, že na ministerstvu ruší zakázky a ohrožuje tím stabilitu armády. „Vážení, já to naopak dávám dohromady tak, abychom splnili naše cíle. Pokud tomu někdo nerozumí, očekávám, že se mě zeptá,“ řekla v OVM.

Jana Bartoška (KDU-ČSL) se následně zeptala, co zde výbor předchozí čtyři roky dělal, když mají některé zakázky i dvouleté zpoždění. „Na to je jednoduchá odpověď. Předchozí čtyři roky přeci ministerstvo obrany spravovalo hnutí ANO,“ reagoval Bartošek.

Šéf poslanců KDU-ČSL pak Šlechtové řekl, že ministerstvo obrany nevzniklo tím, že na něj přišla ona. „Spíš se ptám, jaké důsledky z toho vyvodí hnutí ANO. Není možné přijít s tím, že vy jste přišla a spasíte ministerstvo obrany. Pouze pokračujete v práci vašeho předchůdce.“ dodal.

Šlechtová kvůli svému působení na ministerstvu nepřímo sklidila kritiku i od šéfa generálního štábu armády Josefa Bečváře. Na velitelském shromáždění konstatoval, že laická nezasvěcená vyjádření možná dělají líbivé novinové titulky, ale armádu přivedou do slepé uličky.

Bečvář tím reagoval mimo jiné na nákup nových vrtulníků, ke kterým si Šlechtová vyžádala aktualizované požadavky. Tvrdila, že ty dosavadní jsou nesplnitelné. „Dva roky probíhal marketingový průzkum. Mám vyhodnocení dvou nabídek, které byly z USA a Itálie. Ani jedna nabídka nesplnila požadované specifikace od Armády ČR,“ řekla začátkem února v Interview ČT24.

Armáda u vrtulníku změnila požadavky

V otázce vrtulníků už podle ministryně nastal posun. Minulý pátek poslala armáda jejich upravenou specifikaci. „Armádní štáb pochopil, že vrtulníky, které původně chtěl, v požadované nižší hmotnosti neexistují. Ve vyšší hmotnosti ano, ale ty nepotřebujeme měnit, měníme ty lehké až střední,“ poznamenala v OVM.

Jasno o tom, jak se zakázka zadá, by podle ní mělo být do měsíce. „Vojáci potřebují vrtulníky, ale vrtulníky, které chceme, ne s vodotrysky… To není hra, kdo má větší ego. Jako politik odpovídám za to, co se zadá. Nebude tam podpis žádného generála, ale můj podpis,“ zdůraznila ministryně.

Šlechtová: Bez důvěry velkou zakázku nepodepíšu

Bartošek na to reagoval slovy, že by Šlechtové svědčila vůči vedení armády větší míra pokory. Připomněl také, že bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) během svého působení na obraně výbor informoval, že zakázky jsou připravené a před podpisem. „Nastalo nové funkční období a v podstatě všechny klíčové zakázky – helikoptéry, radary, houfnice jsou najednou zpochybněny. Ptám se, kdo za to může? Bavíme se o ochraně našich vojáků na misích.“

Šlechtová se hájila tím, že modernizaci houfnic zrušil sám Bečvář. U zakázky na radary se podle ní nyní řeší, zda budou kompatibilní se systémy NATO, protože Izrael, od kterého by je armáda měla koupit, není členem Aliance. Podle Šlechtové k tomu chybí souhlas kybernetického úřadu.

„Pokud radary neprojdou vojskovými zkouškami, smlouva s Izraelem se prostě zruší. Pokud bude vše v pořádku a vláda bude mít důvěru, podepíšu to. Pokud vláda nebude mít důvěru, zakázky takového rázu podepisovat nebudu,“ ujistila ministryně.

O nástupci Bečváře už má ministryně jasno

Šlechtovou čeká ve středu také schůzka s prezidentem. Miloše Zemana chce informovat o svém postoji ke změně na místě šéfa generálního štábu. Současnému náčelníkovi Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období už loni v létě. Stropnický nástupce nehledal kvůli sněmovním a prezidentským volbám a Bečvářovi mandát prodloužil o rok.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šlechtová už má o novém jménu jasno, nechtěla ho ale prozradit. Nejprve chce svůj návrh představit prezidentovi, pak ho předloží vládě. V lednu uvedla, že by plánovanou rekonstrukci celého generálního štábu měl dělat už nový náčelník.