„Iron Dome" po Česku: Mobilní radary dodá armádě Izrael

Mobilní radary pro Českou armádu by měl do roku 2021 dodat Izrael. Na brífinku po jednání vlády to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Za osm radarů má Česko zaplatit celkem 2,9 miliardy korun bez DPH. Česko by tak měl chránit radar, který je součástí slavného systému Iron Dome. Vedle izraelské nabídky vybíralo Česko ještě z francouzské a švédské.

Nové 3D radiolokátory MADR mají v české armádě nahradit zastaralé radary sovětské výroby a zajistit vojákům přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů. Stropnický připomněl, že radary sovětské výroby mají několikanásobně překročenou životnost. Více než 30členná komise prý u každé nabídky posuzovala přes 100 základních kritérií a přes 400 parametrů.

Smlouvy by měly být podepsány v polovině příštího roku tak, aby měla armáda první část radarů k dispozici v roce 2019, ke kompletní obměně by pak mělo dojít nejpozději v roce 2021, dodal Stropnický.

Izraelci by měli do Česka dodat radar od státního podniku Elta Systems, který vyrábí systém Iron Dome. Je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit. Česká armáda dostala konkrétně nabídku na radar ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar), který je součástí systému Iron Dome.

Ten chránil Izrael před raketovým deštěm například v předloňské válce s teroristickým hnutím Hamas.

Je to jeden z nejmodernějších existujících systémů vůbec a poměrně významná část výroby bude probíhat v Česku.
Martin Stropnický
ministr obrany

Výroba i servis radarů částečně v Česku

Izraelská firma se už před rokem domluvila se společností Retia, že v případě vítězství Izraelců se bude na výrobě radaru podílet: „V ČR by se mělo realizovat 30 procent objemu zakázky a v Pardubicích bude instalována speciální linka na výrobu polovodičových anténních modulů radaru nejmodernější galium-nitridovou technologií,“ uvedl mediální zástupce firmy Retia Andrej Čírtek.

V České republice navíc bude zajišťován i celoživotní servis radaru. Čírtek poznamenal, že by ze zakázky měly mít prospěch i další čeští subdodavatelé a vzniklá výrobní kapacita by mohla být časem použita i pro další zahraniční zákazníky. 

Radary pro vojenská letiště dodá pardubický Eldis

Ministerstvo také v září podepsalo smlouvu na koupi čtyř radarů pro vojenská letiště. Za 538 milionů korun je dodá pardubická firma Eldis. Ta také dostane zakázku na opravu a servis dosluhujících radarů. Ministerstvo obrany předpokládá hodnotu zakázky, která má trvat do konce listopadu 2022, necelých 40 milionů korun bez DPH.

Firma bude mít za úkol se postarat především o soupravy letištních radiolokátorů RPL-5, které byly vyrobené v 80. letech, a RPL-5M, což je modernizovaná verze z roku 2001. Tyto radary sice nahradí v letech 2017 a 2018 nová technika, starší radary ale budou v provozu tak dlouho, dokud se neověří spolehlivost nově kupovaných. „Do budoucna se s nimi navíc počítá jako s radiolokátory záložními,“ dodal mluvčí ministerstva Petr Medek.