Šíření covidu v Česku zrychluje. Jsme v jiné situaci než minule, rizikové skupiny by se ale měly očkovat, řekl Dušek

Události: Covid na podzim (zdroj: ČT24)

Šíření covidu v Česku zrychluje a podle predikcí i dál bude. Za úterý přibylo, stejně jako za pondělí, přes tři tisíce případů. V nemocnicích leží v souvislosti s nákazou kolem osmi set pacientů. Podle odborníků čísla během podzimu porostou.

Pacientů s příznaky nyní chodí k lékařům více – i když záleží i na dnech. „Když porovnám, co bylo před měsícem, tak nárůst je velký, například v pondělí bylo kolem deseti lidí, včera byli dva,“ říká praktická lékařka Zuzana Bublová. 

Celkově potvrzených nákaz přibývá. V mezitýdenním srovnání to bylo za úterý kolem 580 případů. Naposledy bylo za jeden den přes tři tisíce nakažených na začátku srpna. „Troufnu si říct, že ta čísla se určitě ještě minimálně zdvojnásobí, protože jdeme do období respiračních onemocnění, bavíme se o říjnu a listopadu,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Podle něj nejde o predikci, ale o jistotu. Zmínil však, že letos je Česko ve zcela jiné situaci než v minulých letech. 

Nakažlivější varianta

„Máme tu výrazně nakažlivější variantu viru oproti deltě, až dvakrát, což je raketa blížící se reprodukčním číslem spíše ke spektru spalniček. Na druhou stranu má prokazatelně menší virulenci a populace už je imunizovaná, máme dostupné očkování, o kterém víme, že na tyto varianty omikronu funguje,“ dodal Dušek s tím, že v tuto chvíli je nejvíce ohrožena věková skupina 65+, protože u ní nejvíce hrozí zdravotní dopad.

„Máme tam 215 až 220 tisíc lidí, u kterých nemáme žádný doklad o nákaze ani nejsou prokazatelně očkovaní, to víme jistě. Není to málo, těm může hrozit vážný průběh,“ dodal. 

Přeočkování je také podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka potřeba. „Po určité době - nejenom po prodělání nemoci ale i po očkování - imunita klesá, a proto je potřeba nechat se přeočkovávat,“ vysvětluje Kubek.

„Mrzí mě, že ze strany státu nevidím žádnou jasnou, jednoznačnou a srozumitelnou kampaň, kterou by přesvědčili veřejnost, že je potřeba se očkovat. Covidu se jen tak nezbavíme,“ dodal.

Očkovací kampaň na konci září

Ministerstvo chce spustit kampaň na podporu očkování koncem září. „Covid má jeden strašný vedlejší efekt, že se zhoršila důvěra veřejnosti obecně v očkování,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Kubek podle svých slov také doufá, že ministerstvo zdravotnictví také včas zavede povinné nošení respirátorů v MHD a dalších prostorách, kde se shromažďuje hodně lidí. „Myslím, že je lepší chodit do divadla s rouškou, než nemoct chodit do divadla vůbec. Že zachytíme šíření covidu ve školách a že ochráníme zdravotnická zařízení a sociální služby,“ dodal.