Senátorka Baudyšová se ze zdravotních důvodů vzdala mandátu

V Senátu končí Zuzana Baudyšová (za ANO). Zakladatelka a ředitelka nadace Naše dítě složila mandát ze zdravotních důvodů. Svou rezignaci oznámila písemně předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS). V obvodu Praha 9 se budou muset konat ještě letos doplňovací senátní volby.

„Vážím si Zuzany Baudyšové a oceňuji práci, kterou odvedla v rámci nadace Naše dítě i v rámci svého senátního působení,“ uvedla předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová.

Odchod Baudyšové označila za reálné vyhodnocení situace. „Ona i její rodina vyhodnotily, že potřebuje co nejnižší pracovní zatížení, a naopak co nejvíce klidu, takže rozumíme rozhodnutí vzdát se v tuto chvíli mandátu,“ dodala. Baudyšová v Senátu působila ve školském výboru a v komisi pro sdělovací prostředky.

Nové senátní volby v Praze 9 se budou muset uskutečnit podle zákona do tří měsíců. Prezident Miloš Zeman je tak bude muset vyhlásit nejpozději na 26. a 27. dubna.

Ve volbách porazila kandidáta, který obhajoval mandát

Do horní komory byla Baudyšová zvolena na podzim 2014 jako nestraník na kandidátce hnutí ANO ve volebním obvodu na Praze 9. Do druhého kola volby postoupila s kandidátem ODS Tomášem Kladívkem, který mandát obhajoval. Porazila ho se ziskem 62,5 procenta hlasů. Standardně by jí mandát skončil na podzim příštího roku.

Baudyšová je známá hlavně díky nadaci Naše dítě, kterou založila v roce 1993 a která se za dobu své existence stala respektovanou organizací v oblasti ochrany práv dítěte. V roce 1994 iniciovala zřízení nyní již samostatné krizové telefonní Linky bezpečí, jež denně vyřídí stovky hovorů dětí v nouzi, i vytvoření Krizového centra pro týrané děti.

  • Narodila se 22. dubna 1948 v Praze. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde získala titul Ing. Přes 20 let pracovala v bankovnictví, nejprve jako ekonomka ve Státní bance Československé, poté v České národní bance a krátce u zahraniční firmy. Je rozvedená, byla první manželkou v roce 2010 zesnulého bývalého lidoveckého ministra obrany Antonína Baudyše, s nímž má dva syny.

Nadace pod jejím vedením od roku 2005 provozuje Linku právní pomoci, na nebezpečná místa na webu se od roku 2012 zaměřila nadací zřízená Internetová horká linka (Internet Hotline). V roce 2015 získala její nadace Cenu evropského občana 2014, kterou jí udělil Evropský parlament za 21 let činnosti v ochraně dětí.

Do Senátu se Baudyšová pokoušela dostat už dřív, v roce 2004 neúspěšně kandidovala jako nestraník za KDU-ČSL.