Ruší nám dovolenou a nepovolují stáž, říkají lékaři, kteří odmítli přesčasy. Válek to prověří

Události: Válek jednal se Sekcí mladých lékařů ČLK (zdroj: ČT24)

Doktorům, kteří odmítají sloužit dobrovolné přesčasy, podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory některé nemocnice ruší praxe nutné k atestaci, zamítají jim dovolené nebo rovnou dávají výpověď. Ve středu o tom jednali s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Ten slíbil, že věc prošetří.

„V prosinci nám zruší dovolenou. Kolegům, kteří měli atestovat nebo mít povinnou stáž, to nebude umožněno z provozních důvodů,“ popsal lékař, který vypověděl přesčasy. „Před několika měsíci jsem dala výpověď ze služeb, které v mém místě zaměstnání byly řešeny formou DPP. Následně mi bylo primářem oddělení za trest jednak sebráno osobní ohodnocení, snížen základní plat a zároveň mi nebylo umožněno dále postupovat v předkmenové přípravě,“ zní vyjádření anonymní lékařky pro Sekci mladých lékařů.

Případy podle mladých lékařů nejsou ojedinělé. Jejich zástupci kvůli postupu vedení některých nemocnic jednali s ministrem. „Říkal, že si nedovede představit, že se něco takového může dít. Tak já si myslím, že teď už si to představit dokáže. A pevně věříme, že aktivně zasáhne, když tyto informace má,“ řekl předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Například ředitel největší české nemocnice ale v rozhovoru pro Aktuálně.cz odmítl, že by u nich lékaře, kteří odmítají sloužit přesčasy, k atestaci nepouštěli. „S jedinou výjimkou – a ten lékař se s námi soudí. Myslím ale, že u toho soudu se mohou prokázat zajímavé skutečnosti,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

„Pokud se opravdu v některých případech takto děje, tak to má dvě roviny. Je to rovina porušení legislativy, a pak musí ministerstvo zasáhnout. A pak to může být ještě ve větší míře porušení lékařské etiky,“ uvedl Válek. Výhružkami by se podle něj měla zabývat i etická komise České lékařské komory.

Výjimka Evropské komise

Situace v nemocnicích se vyostřila poté, co lékaři odmítli od prosince sloužit dobrovolné přesčasy. Nový zákoník práce, který je aktuálně v platnosti, je navýšil na dvojnásobek. Ministr plánuje další úpravu, která by měla situaci vrátit do původního stavu.

Zásadní pro vyřešení současné situace bude podle Válka schůzka na ministerstvu práce a sociálních věcí příští týden. Uvedl také, že resortu práce se podařilo získat výjimku Evropské komise pro 24hodinové směny v nemocnicích – ministerstvo to zatím nepotvrdilo. „Aktuálně probíhají intenzivní jednání s ministerstvem zdravotnictví a společně analyzujeme také vyjádření Evropské komise. K tomuto tématu plánujeme v nadcházejícím týdnu tiskovou konferenci,“ uvedl vedoucí oddělení mediální komunikace úřadu Jakub Augusta.

Středeční schůzka mladých lékařů s ministrem zdravotnictví neodvrátila prosincový protest. Lékaři totiž chtějí dosáhnout svých požadavků tím, že vypovědí dobrovolné přesčasy, které by měli odpracovat v prosinci. Podle nich se tak rozhodlo téměř šest tisíc lidí, akutní péče ale ohrožena nebude. „Pokud by k domluvě nedošlo, tak by to znamenalo poměrně výrazné omezení dostupnosti plánované péče. Věřím tomu, že akutní péče ne,“ řekl Přáda. Zřejmě tak budou muset být odložena prosincová vyšetření nebo operace. Ministr řekl, že ho ředitelé státních nemocnic ujistili, že akutní péče bude zachována.

Další jednání Sekce mladých lékařů s ministrem zdravotnictví je naplánováno na 20. října. Řešit by měli dodržování zákoníku práce nebo možné navýšení základního platu lékařů.