Rozsudek ve Feriho případu je vykonatelný, soud zašle výzvu k nástupu do vězení

Rozsudek, který určil bývalému poslanci za TOP 09 Dominikovi Ferimu tři roky vězení za znásilnění, je již vykonatelný, sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 3 Marek Bodlák. Konkrétní termín zaslání výzvy k nástupu do výkonu trestu nechtěl komentovat z důvodu, aby se jej veřejnost nedozvěděla dříve než samotný Feri. Obecně ale uvedl, že soudy výzvu zasílají bez zbytečného odkladu a že lhůta stanovená k nástupu do věznice bývá v řádu dní od doručení.

Obvodní soud vyčkával na doručení Feriho trestního spisu z odvolacího Městského soudu v Praze. „Spis byl již zdejšímu soudu vrácen. Rozsudek je vykonatelný nabytím právní moci, tedy vykonatelný je,“ vysvětlil Bodlák.

„Pokud jde o termín nástupu výkonu trestu, lze obecně konstatovat, že se nestanoví konkrétní datum nástupu, ale lhůta, do kdy má odsouzený výkon trestu nastoupit. Opět obecně lze uvést, že tato lhůta bývá v řádu dnů od doručení výzvy,“ uzavřel.

Tříletý trest za znásilnění dvou dívek, z toho jedné nezletilé, a za další pokus o znásilnění potvrdil Ferimu odvolací soud před měsícem. Feri, který kvůli svému trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se hodlá dovolat k Nejvyššímu soudu. Obvinění ze sexuálního násilí odmítá.

Zákon stanoví, že soud zašle odsouzenému výzvu k nástupu do výkonu trestu odnětí svobody, jakmile se rozhodnutí stane vykonatelným. Předseda soudního senátu však zároveň může poskytnout odsouzenému přiměřenou – maximálně měsíční – lhůtu k nástupu trestu, aby si mohl obstarat své záležitosti. Musí při tom být splněna podmínka, že pobyt odsouzeného na svobodě není nebezpečný a že neexistuje důvodná obava, že odsouzený uprchne nebo se bude skrývat.