Roste zájem o léčebné konopí z lékáren. Pacientů i vydaných receptů loni přibylo o třetinu

Podle dat Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL) se loni zvyšoval počet pacientů i množství receptů a gramů léčebného konopí vydaného skrze lékárny, a to více než o 30 procent. Přibylo i předepisujících lékařů s povolením od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Většinou indikovali konopí na chronickou neztišitelnou bolest. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS) upozornilo, že konopí pro samoléčebné účely užívá násobně více lidí, opatřují si ho však i jinými způsoby než na lékařský předpis.

Podle statistik SAKL si v lékárnách loni vyzvedlo 6079 pacientů více než 157 tisíc gramů léčebného konopí. Meziročně vzrostl počet pacientů o 1500, množství vydaných gramů léčebného konopí se zvýšilo o necelých 50 tisíc.

V osmdesáti procentech případů bylo léčebné konopí předepisováno na chronickou neztišitelnou bolest. Léčebné konopí je možné vydávat pouze pro určité typy diagnóz.

Kromě chronické bolesti ho lze předepsat při nevolnosti a nechutenství často souvisejícími s onkologickým onemocněním nebo s léčbou onemocnění HIV či na neurologické potíže spojené s Parkinsonovou chorobou a dalšími onemocněními.

V minulém roce rostl i počet lékařů, kteří jsou oprávněni konopí pro léčebné použití předepisovat. SAKL jich za loňský rok evidoval 213, o dvacet dva více než v roce předchozím. Předepisovat léčebné konopí mohou pouze někteří specializovaní lékaři. Například ti s odborností v klinické nebo radiační onkologii, neurologii, paliativní medicíně, ortopedii nebo v léčbě bolesti.

Konopí k samoléčbě užívá až 800 tisíc lidí

Počet osob, které se hlásí k užívání konopí k samoléčbě, je však mnohem vyšší. Podle šetření NMS mohlo konopí pro samoléčbu loni využít až 800 tisíc osob, jedná se téměř o 36procentní nárůst. V roce 2021 konopí kvůli samoléčbě dle obdobného šetření užilo 590 tisíc osob.

„V šetření se ptáme, zda respondenti v posledních dvanácti měsících užili konopí k samoléčbě somatických obtíží, nerozlišujeme, zda se jednalo o užití na předpis, či ne. Toto číslo v sobě může zahrnovat i rekreační uživatele, kteří například vyzkoušeli konopí ke zlepšení spánku,“ dodává k odhadu vedoucí NMS Pavla Chomynová. Dotázaní podle ní připouštějí i užívání konopí vypěstovaného na zahradě.

Konopí pro léčebné použití definuje SÚKL. Je získáváno ze samičího květu rostliny Cannabis sativa L. nebo Cannabis indica L. a může obsahovat pouze omezené množství účinných složek. Těmi hlavními jsou THC a CBD. Maximální množstevní měsíční limit konopí pro léčebné použití pro jednoho pacienta je 180 gramů. Od ledna 2020 mají pacienti díky novele zákona o léčivech nárok na úhradu 90 procent ceny léčivého přípravku do 30 gramů měsíčně.