Romští uprchlíci z Ukrajiny čekají na vyřízení dokumentů v Praze i několik dnů

Události: Romští uprchlíci čekají na vyřízení dokumentů i několik dnů (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát plánuje omezit služby pro ukrajinské uprchlíky na hlavním nádraží. Právě tam přitom míří řada běženců romského původu. Na vyřízení potřebných dokumentů zde v některých případech čekají i několik dnů.

Matky s dětmi v náručích čekají na lavičkách nebo na zemi i několik hodin na vyřízení žádostí o vízum. Tousty, nápoje a jablka mají od dobrovolníků z asistenčního centra. Teplé jídlo zase denně od desítek českých Romů. 

„Většinu platíme my, ale jedna organizace nám dává některé suroviny, takže z toho vaříme,“ popisuje Julie Oláchová. „My jsme minule přišli, nesli jsme kastroly polívky. A ty děti tleskaly, byly úplně nadšené z teplého jídla,“ vzpomíná Roman Cina. 

Pro řadu z příchozích jde o jediný pozitivní moment. Často totiž na dočasnou ochranu v Česku nedosáhnou. Třeba jedné skupině chyběly doklady o překročení ukrajinské hranice. Jízdenky z vlaku prý nestačí, protože nejsou na jméno. Podobné je to i s SMS od operátora při překročení hranice.

Čekání na vyjádření celníků

„My jsme překročili hranici v Malém Berezném. Tam nám nic nevystavili, jen jsme ukázali doklady a propustili nás,“ tvrdí jedna z uprchlic. Teď mají všichni počkat dva dny na vyjádření slovenských celníků. Bez ubytování míří zpět na nádraží. 

Podobně na tom jsou i jiní Romové. Někteří na nádraží tráví už třetí den. Spát můžou v místnosti speciálně určené pro matky s malými dětmi, nebo ve vlaku. Služby na nádraží plánují úřady omezit. Přespat tady mají maximálně jednu noc jen ti, kdo do Prahy v noci přijedou nebo cestují dál. 

„Já toto ještě nemůžu potvrdit, protože jednání nejsou u konce, takže čekáme na definitivní rozhodnutí,“ zmiňuje krizová koordinátorka centra na nádraží Geti Mubeenová. „Dlouhodobé kapacity pro ubytování takto velkých skupin, které mají specifické potřeby, bohužel hlavní město nemá,“ přiznává mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

S ubytováním pomáhají kraje

Komplikované je pak sehnat ubytovaní i pro ty, kteří v Česku získali dočasnou ochranu. S tím ministerstvu vnitra teď pomůžou tři kraje. Jižní Morava nabízí tři objekty – aktuální volná kapacita je dvaaosmdesát míst. Vysočina nabízí pětačtyřicet a střední Čechy asi dvacet lůžek. 

„Musím říct, že s nimi nemáme žádné velké problémy. A to zejména díky neziskové organizaci Romodrom,“ pochvaluje si středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

A právě s výkonným ředitelem Romodromu Nikolou Taragošem se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) domluvil na užší spolupráci. Organizace teď čeká na to, kdy a kde budou moci romští odborníci pomáhat.