Reportéři ČT: Agrofert označil Babiše za příjemce výhod a čeká na další zemědělské dotace

Reportéři ČT: Babiš je příjemcem výhod Agrofertu (zdroj: ČT24)

Koncern Agrofert přiznal, že je premiér Andrej Babiš (ANO) hlavním beneficientem příjmů z jeho podnikání. Ve stejnou dobu koncern žádá o státní dotace – podle Evropského parlamentu byl dokonce Agrofert největším příjemcem zemědělských dotací v Unii. Premiér dál uvádí, že s Agrofertem nemá nic společného a že se jedná o poškozující kampaň. Tématu se pro Reportéry ČT věnovala Jana Neumannová.

„O Agrofertu nic nevím. Nejsem majitel. Vložil jsem ho do svěřenských fondů a nemám s ním nic společného,“ prohlásil premiér Babiš před dvěma měsíci. Nyní ho nicméně samotný Agrofert zanesl do evidence skutečných majitelů jako takzvaného koncového příjemce čili osobu, která ze svěřenských fondů přijímá výhody.

„Jako koncový příjemce bude nově zapsán Ing. Andrej Babiš, jako obmyšlený AB Private Trust I, svěřenský fond a AB Private Trust II, svěřenský fond,“ konstatuje koncern a dodává, že tato informace na dosavadní praxi nic nemění. „Nový stav nemění nic na skutečnosti, kterou dlouhodobě zdůrazňujeme, že Ing. Andrej Babiš Agrofert, a.s., neřídí, neovládá a nemá na něj vliv. K žádnému střetu zájmů nedochází.“

Zápis premiéra Babiše nicméně není jen formální krok. S informací v evidenci skutečných majitelů totiž musí pracovat několik státních institucí. Agrofert od nich získává dotace (zhruba v objemu dvou miliard ročně) a na další by mohl dosáhnout; například na Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF) leží předschválené dotace odhadem za tři sta milionů korun právě pro firmy Agrofertu.

Reportéři ČT zjišťovali, zda je nyní fond zamítne. Odpověď ale byla nejednoznačná. „SZIF stále čeká na doručení závěrečné zprávy, jelikož auditní šetření týkající se zemědělských dotací nebylo doposud ukončeno,“ uvádí mluvčí fondu Lenka Rezková. Milan Eibl z Transparency International proto spatřuje problém v tom, že pokud fond dotace přímo nezamítne, dá se počkat, až Babiš skončí ve vládě, a v tu chvíli může SZIF Agrofertu vyslat dotace, ačkoliv v době žádání podmínky čerpání podle Eibla nesplňoval.

Kompletní reportáž je k přehrání ve videu v úvodu.