René Zavoral zůstává generálním ředitelem Českého rozhlasu. Byl jediným kandidátem

Rada Českého rozhlasu zvolila Reného Zavorala generálním ředitelem na dalších šest let. O funkci, v níž působí od roku 2016, měli původně zájem i další dva lidé, ale radní jejich přihlášky vyřadili, protože nesplnili podmínky výběrového řízení. Ve volbě tedy neměl Zavoral protikandidáta.

René Zavoral bude moci v lednu zahájit své druhé funkční období v pozici generálního ředitele Českého rozhlasu. Ve volbě, do níž nastoupil jako jediný kandidát splňující podmínky výběrového řízení, získal sedm z devíti hlasů. Ke zvolení byly potřeba hlasy dvou třetin celkového počtu radních, tedy nejméně šesti.

Zavoral věří, že rada ocenila jeho dosavadní práci, v níž chce pokračovat. „Během mého současného mandátu se podařilo zajistit Českému rozhlasu ekonomickou stabilitu i rekordní postavení na mediálním trhu. Pro naše posluchače jsme zřídili nové stanice a nabídli jim řadu dalších nových služeb i v on-line prostředí. V nadcházejících šesti letech chci pozici Českého rozhlasu jako klíčové národní kulturní instituce ještě více posílit, nadále bude potřeba rozvíjet jeho programovou nabídku i všechny platformy, na kterých nabízí své služby veřejnosti,“ uvedl ředitel po svém znovuzvolení. 

Rada ČRo vypsala výběrové řízení v červenci. Uchazeči mohli nabídky podávat do 16. srpna. Kromě dosavadního ředitele rozhlasu se přihlásili také Karel Drgáč a Pavel Emanovský. Podle rady nevyhověli podmínkám. Podle notářského zápisu, který rada zveřejnila, Drgáč mimo jiné nepřiložil úředně ověřenou kopii lustračního osvědčení, ale jen prostou, nebo čestné prohlášení o splnění dalších zákonných předpokladů. Obálka s jeho přihláškou nebyla přelepena štítkem s jeho podpisem a vypadala, že ji někdo otevřel a opět zalepil. Přelepená a podepsaná nebyla ani obálka Emanovského, ta navíc neobsahovala ani přihlášku do výběrového řízení.

Rada Českého rozhlasu má devět členů. Jejím prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontrolovat veřejnoprávní médium. Do působnosti rady náleží vedle jmenování a odvolání generálního ředitele například schvalování rozpočtu. Český rozhlas letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 2,3 miliardy korun.

René Zavoral je od roku 2016 generálním ředitelem Českého rozhlasu. Ve veřejnoprávním médiu působil již před zvolením do vrcholné funkce. Poprvé do něj nastoupil v roce 2001, pracoval v oblasti PR a marketingu. Na dva roky sice odešel do Komerční banky, potom se ale do rozhlasu vrátil a od roku 2011 byl náměstkem generálního ředitele.

V 90. letech, před svým příchodem do ČRo, působil absolvent politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Zavoral v politice. Byl asistentem senátorky a později poradcem předsedkyně Senátu Libuše Benešové (ODS). Byl také členem ODS, ze strany vystoupil v roce 2006, kdy se vrátil z banky do rozhlasu.

Během Zavoralova prvního šestiletého funkčního období v pozici generálního ředitele ČRo vznikly nové regionální stanice v Liberci, Karlových Varech a ve Zlíně, vysílat začala také digitální stanice Radiožurnál Sport. ČRo zřídil i zpravodajský server iROZHLAS a audio portál mujRozhlas.cz. Dokončen byl také proces digitalizace.

René Zavoral
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK