Rakousko bude kontrolovat hranice s Českem dalších dvacet dní

Rakousko bude dál kontrolovat svoji hranici s Českem. Podle agentury APA rozhodla Vídeň o prodloužení kontrol o dvacet dní, v čemž následovala Německo. I to v týdnu znovu prodloužilo kontroly na hranicích s Českem a také Polskem a Švýcarskem. Nadále tak platí, že Polsko je jediný sousední stát, kam lze cestovat bez jakéhokoli rizika zdržení kvůli hraniční kontrole. Hranice se Slovenskem kontroluje totiž naopak česká policie.

Kontroly své hranice s Českou republikou zavedlo Rakousko v polovině října – krátce poté, co začalo hranice s Českem kontrolovat Německo. Původně měly být desetidenní, poté je ale Vídeň prodloužila. Nyní se situace opakovala – opět krátce poté, co se v kontrolách rozhodl pokračovat Berlín. Ten ohlásil prodloužení o dvacet dní v úterý, Rakousko následovalo ve čtvrtek.

Oba sousední státy zdůvodnily své kroky snahou omezit nelegální migraci. Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner řekl, že takové opatření je nutné nejen kvůli boji proti pašerákům lidí, ale i jako důležitá součást boje proti terorismu v kontextu krize na Blízkém východě.

Policisté hlídají i česko-slovenskou hranici, i to zřejmě bude pokračovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl ve středu, že na příštím jednání vlády navrhne prodloužení těchto kontrol do 5. prosince.