Provoz na D1 se po tragických nehodách v noci obnovil

Provoz na dálnici D1 po středečních tragických nehodách u Brna a u Velké Bíteše na Žďársku se ve čtvrtek v noci obnovil. U Velké Bíteše se auta ve směru na Brno mohla natrvalo rozjet po téměř devíti hodinách ještě před půlnocí, u Brna se dálnice ve směru na Prahu otevřela po zhruba sedmi hodinách před druhou hodinou v noci.

U Brna se dálnice D1 uzavřela ve středu před 19:00 po srážce dodávky a kamionu na 208. kilometru. Nehoda si vyžádala tři mrtvé cizince z dodávky. Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška jela dodávka v levém pruhu a plynule přejela do pravého, kde narazila zezadu do kamionu, který jel pomalu v koloně. Záchranáři také odvezli z místa nehody jednoho zraněného do nemocnice, aby vyloučili těžší zranění, řekla jejich mluvčí Michaela Bothová. Podle informací policie by mělo jít o řidiče kamionu.

U Velké Bíteše auta nemohla projet od středečních zhruba 15:00. Na 162. kilometru D1 se tam při dojíždění do kolony srazila tři nákladní auta. Zemřel řidič jednoho z kamionů, který nedobrzdil a narazil do kamionu před ním. Dálnice byla po nehodě neprůjezdná přibližně tři hodiny, pak auta jezdila jedním jízdním pruhem, následně se ale D1 opakovaně uzavírala kvůli vyprošťování vozidel. Natrvalo jedním pruhem se dálnice otevřela před půlnocí, do plného provozu se vrátila kolem čtvrté hodiny ráno.

Se sedmi mrtvými při dopravních nehodách se středa stala nejtragičtějším dnem za skoro čtyři a čtvrt roku. Více lidí, osm, zemřelo naposled 11. listopadu 2019. Vyplývá to z měsíčních statistik na webu dopravní policie.

Středeční série nehod začala ranní srážkou dvou osobních aut na silnici I/50 u Kunovic na Uherskohradišťsku. Střet nepřežila řidička jednoho z aut, řidič druhého vozidla skončil se zraněním v nemocnici. Zhruba kolem 5:40 najel na železničním přejezdu u Dolní Lutyně na Karvinsku rychlík do kamionu. Strojvedoucí vlaku zemřel, zranění utrpěla dvacítka cestujících. V obci Lavice na Jičínsku srazilo ráno osobní auto chodce. Jednatřicetiletý muž na místě svým zraněním podlehl.