Propuštění vítkovských žhářů odstartovalo vlnu solidarity s rodinou popálené Natálie

Události: Sbírka pro popálenou Natálii (zdroj: ČT24)

Nedávné předčasné propuštění dvou vítkovských žhářů z vězení vyvolalo vlnu solidarity. Lidé pomocí sbírky vyjadřují podporu Natálii Sivákové, která před čtrnácti lety při rasově motivovaném útoku utrpěla rozsáhlé popáleniny.

Na dubnovou noc v roce 2009 nikdy nezapomenou. Po útoku čtyř žhářů bojovala ani ne dvouletá Natálie o život – měla popáleniny na osmdesáti procentech těla. Po letošním propuštění dvou pachatelů z vězení jejich bolest ožila.

„Hodně se bojí, nechce o tom mluvit, ale já to na ní vidím. Já to mám už teď tak hrozné, že nemůžu usnout,“ vylíčila pocity její matka Anna Siváková. První dva roky za rodinou pravidelně jezdil i dětský psychiatr Peter Pöthe. Teď rodině pomáhá znovu.

„U rodiny, a hlavně u Natálky, se objevily znovu velké obavy, úzkosti, které zažívá v domě, který není nijak chráněný,“ vysvětluje Pöthe, který také proto spoluorganizuje sbírku. Peníze mají jít na zabezpečení oken i domu. „Hodili na ni zápalnou láhev, do její postýlky, která byla pod oknem, a symbolicky ona hledá bariéru a může to zvýšit pocit jejího komfortu doma,“ vysvětluje Pöethe.

„Napadl nás plot před domeček, protože vchod je volný,“ podotýká také zakladatelka sbírky Magdalena Pospíchalová.  

Podle organizátorů je sbírka zároveň vyjádřením solidarity. Trvat bude ještě zhruba sedm dní. „Je to pro ni potvrzení, že do toho světa patří a že ji chceme v tom světě,“ dodává Pöthe.

Šestnáctiletá Natálie má za sebou přes stovku operací. Peníze ze sbírky by jí pomohly i s nákupem mastí na transplantovanou kůži. Zároveň ukončila základní školu a řeší, co bude dělat dál. Rodina ji podporuje v tanci, který ji baví. „Může za to Natálka, že jsme tak silní, kdyby ona to nezvládla, tak my taky ne,“ míní Natáliina matka Anna.