Pro muzea je připravena miliarda z unijních dotací. Mohly by se tak zrealizovat i léta chystané projekty

Události ČT: Muzea mohou žádat o dotace, připraveno je 1,1 miliardy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj nově vydává avíza na dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Aktuálně vyzvalo k podání žádostí o peníze muzea. Připravena je pro ně až jedna miliarda korun z Evropské unie. Přihlásily se už víc než dvě desítky projektů v Česku. Jde například o úpravu Horáckého muzea na Vysočině, které má připravený projekt už osm let.

Na dvorku za budovou Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě by měla vzniknout moderní dřevěná přístavba. Současné prostory muzea jsou totiž příliš malé. Navíc chybí i zázemí pro návštěvníky, kterých každý rok do muzea zavítá na třicet tisíc. 

„Technicky už není v dobrém stavu. Budova není bezbariérová. Řešíme i stavební věci, jako je špatné vytápění, jsou tady dva topné systémy, které spolu vůbec nefungují,“ uvedla ředitelka společnosti Novoměstská kulturní zařízení Veronika Teplá. 

Nová podoba muzea i expozic má přijít na 32 milionů korun, právě proto muzeum čekalo na dotace. „Až 75 procent z této částky nám dá Evropská unie, část nám pak dá stát. Město se na tom bude podílet částkou pouze 4,7 milionu korun,“ dodala ředitelka.  

Žádost o dotaci už podal také hrad Kámen. Původně gotická stavba z poloviny třináctého století potřebuje po dřívější rekonstrukci další úpravy. V plánu má i rozšíření expozice motorek. To všechno by mělo stát více než sto milionů korun. 

„Vrátíme se k tomu, co nám potvrdili některé nálezy a projekty ze šedesátých let, a to je to, že horní patro starého paláce mělo vnější dřevěné okenice, ve vedlejší místnosti byl lovecký salonek, i ten bychom v určité zjednodušené a iluzivní formě rádi navrátili,“ popsal ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov Ondřej Hájek.  

Další výzvy se chystají

Resort zatím eviduje čtyřiadvacet žádostí o dotace. Výzvu vypsal minulý týden a skončí v dubnu. K dispozici je víc než 1,1 miliardy korun. „Kulturní instituce, turistické atrakce, ale i muzea v době covidu trpěla na nedostatek návštěvníků z důvodů buďto zavření, nebo nějakého omezení provozu. Je to program, který jde do regionů,“ uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ještě dřív než výzva pro muzea měla podle opozice přijít výzva pro základní školy. Nejspíš kvůli změně parametrů se ale odsunula na listopad. Pozdější termín pak čeká i další výzvy. „Jde spíš o pochybení ministerstva. Vím, že nejdřív byly vyhlášeny nízkoemisní vozy, pak měly být základní školy, následně muzea. Ta nám trošku teď předběhla,“ řekla šéfka sněmovního výboru pro veřejnou správu Klára Dostálová (za ANO). 

Do konce roku má ministerstvo vypsat ještě další výzvu pro muzea. Úřady a organizace budou moct také žádat o podporu pro sociální služby a bydlení nebo na dostupnost následné zdravotní péče.