Z Národního plánu obnovy může česká kultura dostat 5,45 miliardy korun

Prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) může do roku 2025 český kulturní a kreativní sektor získat 5,45 miliardy korun. Ministerstvo kultury vypsalo osm výzev, na jejich základě lze v programu Rozvoj kulturního a kreativního sektoru požádat o dotaci na konkrétní projekt. Dotaci díky uzavřeným výzvám zatím dostaly Národní galerie Praha, Goethův institut a Produkční skupina Art Gate.

„Byly uzavřeny výzvy, které se týkají mezinárodní spolupráce, na kterou nikdy nebylo dost peněz. Je uzavřena výzva, která se týká vzdělávání ve školách, a je důležité, že je uzavřena výzva, která má odborně mapovat podklady k přípravě statusu umělce,“ uvedl Baxa. 

NPO je souhrn reforem a investic, které chce Česká republika realizovat z peněz Evropské unie, konkrétně z Nástroje pro oživení a odolnost. Ten je součástí unijního nástroje na podporu oživení NextGenerationEU. 

„Díky tomu, že se nám podařilo celý proces rozběhnout, máme v návrhu rozpočtu ministerstva kultury na rok 2023 připraveno na Národní plán obnovy 2,2 miliardy korun,“ podotkl Baxa.

České umění v Benátkách i Kafka jako počítačová hra

Dotaci díky uzavřeným výzvám zatím dostaly tři projekty. Goethův Institut se v projektu Playing Kafka podpořeném částkou 89,3 milionu korun věnuje rozvoji pracovníků kulturního a kreativního sektoru v oblasti využívání počítačových her jako inovativního přístupu v literární a jazykové výchově.

Generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knastová představila projekt prezentace Česka na osmnáctém mezinárodním Bienále architektury v Benátkách, který podle ní bude přínosem pro mezinárodní spolupráci a prezentaci českého umění v zahraničí a podpoří mladé umělce v jejich dalším rozvoji. Projekt obdržel dotaci 10,6 milionu korun.

Dotaci získal také projekt produkční skupiny Art Gate s názvem Mapování technických a produkčních profesí v živé kultuře. Jeho cílem je poskytnutí obrázku o regionální působnosti profesí jako zvukař, produkční a podobně. Data mohou být podkladem pro analýzy trhu práce v konkrétních lokalitách a pomoci při tvorbě nových pracovních míst a nabídek služeb v oblasti živého umění.

Celkem pět iniciativ

Ministerský program Rozvoj kulturního a kreativního sektoru obsahuje pět iniciativ: Status umělce a umělkyně, Rozvoj regionálního kulturního sektoru a kreativního sektoru, Digitalizace kulturního a kreativního sektoru, Kreativní vouchery a Legislativní reforma zavádějící vícefondové financování kulturních institucí.