Příspěvky na péči by se měly od příštího července zvýšit, uvedl Jurečka. Zvažuje růst až o desetinu

Události: Čeká se růst příspěvků na péči (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje nejpozději od příštího léta zvýšit příspěvek na péči. Jednotlivé dávky by mohly vzrůst zhruba o desetinu. Na potřebu zvýšení příspěvku upozorňuje i opozice. Vlastní návrh připravili jak zástupci ANO, tak SPD.

„Předpokládám, že bychom příspěvek na péči zvýšili nejpozději od 1. července příštího roku,“ uvedl Jurečka. „Osobně bych dal rád větší důraz na podporu terénní péče, abychom opravdu mohli lidi, kteří mohou být doma ve svém přirozeném prostředí, ještě více podpořit,“ doplnil.

V současnosti se nerozlišuje, zda je příjemce příspěvku v domácím prostředí, nebo je klientem pobytové sociální služby. Příspěvek se vyplácí ve čtyřech kategoriích podle stupně závislosti. Kromě čtvrtého, tedy nejtěžšího stupně se u dětí a dospělých liší. Jurečka by rád jednal i o zavedení pátého stupně pro osoby, které vyžadují ještě intenzivnější asistenci.

Člen sněmovního sociálního výboru Jan Bauer (ODS) podotkl, že některé dávky včetně příspěvku na péči nejsou valorizovány o inflaci, tudíž zvýšení připadá v úvahu.

„Ta varianta se ještě koaličně vyjednává, chtěli bychom navyšovat všechny stupně,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). 

O navýšení asi o deset procent mluví i ANO. „Konkrétní částky by se měly zvýšit ve všech stupních od jedničky do čtyřky,“ doplnil poslanec Aleš Juchelka (ANO).

„Je potřeba se zaměřit na obě dvě varianty, jak na domácí péči, tak na pobytovou, ale opravdu nejkritičtější situace je u lidí, kteří jsou v domácí péči,“ řekla zase za SPD poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Současná výše příspěvků na péči
Zdroj: Úřad práce

Závislá dospělá osoba prvního stupně v současné úpravě dostane měsíčně 880 korun, dítě pak 3300 korun. Oproti tomu závislá osoba čtvrtého stupně má nárok na příspěvek 19 200 korun. Letos do konce září úřady práce vyplatily přes 3,3 milionu příspěvků za víc než šestadvacet miliard korun.