Přihláška na gymnázium, odborná škola jako pojistka. Školy zaznamenaly nový trend

Události: Střední školy čelí náporu studentů (zdroj: ČT24)

Některé střední školy čelí náporu studentů, jinde naopak zaznamenali odliv zájemců i navzdory silnému ročníku deváťáků. Situace na gymnáziích se liší, žáci si na ně podali přes 80 tisíc přihlášek. Častěji ale teď volí i střední odborné školy, kde mají větší šanci na přijetí.

Přihlášky na jedno z pražských gymnázií se sotva vejdou do krabice. Naopak složka českobudějovického gymnázia je poloprázdná, je v ní 86 formulářů, což je historicky nejméně. Loni se tam hlásilo 140 žáků.

„Rodiče nám potom ke konci podávání přihlášek i volávali, ptali se na počty přihlášených a byli překvapeni, že paradoxně je šance na přijetí na naše gymnázium výrazně vyšší,“ vypráví ředitel českobudějovického gymnázia Antonín Sekyrka.

Při listování formuláři si všiml nového trendu. V předchozích letech uchazeči podávali obě přihlášky na gymnázia, teď jednu z nich raději vyměnili za střední odbornou školu. „V minulosti to byl naprosto výjimečný rys,“ říká Sekyrka.

Naopak na pražské Gymnázium nad Štolou přišlo po loňském nižším zájmu nejvíce přihlášek vůbec. „Máme 217 přihlášek na 60 míst, v loňském roce jsme měli 154,“ popisuje ředitelka školy Renata Schejbalová.

Zájem si z části vysvětluje silným ročníkem. Přitom v Praze se sešlo o několik procent přihlášek na čtyřletá gymnázia méně než loni, lehce klesl také jejich počet v Jihočeském kraji. V ostatních regionech přibyly, v některých případech pouze o pár jednotek procent.

Větší zájem o střední odborné školy

„Počet přihlášek na čtyřletá gymnázia se navýšil zhruba o pět procent oproti loňskému roku a počet přihlášek na ostatní střední školy se navýšil o zhruba 15 procent,“ shrnuje situaci ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Například na hotelovou školu v Českých Budějovicích se letos hlásí o 80 žáků víc než před rokem. „Překvapil nás hlavně velký zájem o maturitní obor hotelnictví a turismus, kde je nárůst přes 40 procent přihlášek,“ říká k tomu ředitelka školy Zdeňka Erhartová. Z rekordního zájmu má ředitelka radost, zvláště po covidových letech, kdy byl o gastronomické obory menší zájem.