Prezident Zeman jednal s vládou na pracovním obědě v Lánech o energetice i koronaviru

Události: Vláda jednala s prezidentem v Lánech (zdroj: ČT24)

Vláda na pracovním obědě s prezidentem Milošem Zemanem řešila dopad koronaviru na ekonomiku, dotace na solární elektřinu nebo sestavování státního rozpočtu. Mezi ministry chyběla šéfka ministerstva práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která odjela řešit policejní zásah na svém úřadu. Zeman záležitost při setkání označil za „průšvih“.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) označil pracovní oběd za přátelské setkání s volnou debatou. Ministři s hlavou státu podle něj mluvili o rozpočtu nebo třeba o dopadu koronaviru na světovou ekonomiku.

Situace v Číně je podle něj kritická a panují velké obavy z toho, že vzhledem k postavení Číny jako jednoho z největších trhů na světě bude mít velký vliv na světovou ekonomiku. „Doufejme, že se ten problém s koronavirem vyřeší, i když prozatím tomu, bohužel, nic nenaznačuje,“ řekl premiér.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že cítila od prezidenta Zemana podporu ve vytváření tlaku na ministry, aby při sestavování státního rozpočtu spořili a omezovali zejména provozní výdaje.

Prezident se ptal na Dukovany nebo solární energetiku

Podle ministra průmyslu a obchodu i šéfa resortu dopravy Karla Havlíčka (za ANO) se Zeman zajímal o takzvané PPP projekty, tedy spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Mezi čtyřma očima se ho poté prezident ptal na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech a na záměr zavést systém kontrol nadměrné podpory výroby energie ze solárních elektráren.

Havlíček očekává, že se vláda touto otázkou bude zabývat v nejbližší době. Zeman podle něj plán kontrol takzvané překompenzace podporuje. Havlíček už dříve řekl, že příspěvek podporovaným zdrojům energie by se mohl od roku 2021 snížit ze současných 47 miliard korun zhruba o pětinu až 30 procent.