Prezident podepsal zákon o dostavbě Dukovan, i když měl výhrady kvůli vyloučení Ruska a Číny

Prezident Miloš Zeman podepsal osm zákonů včetně takzvaného Lex Dukovany, který stanoví podmínky pro stavbu nového bloku jaderné elektrárny. Hlava státu k němu dříve měla výhrady kvůli vyloučení uchazečů z Číny a Ruska. Nebylo jisté, zda ho nevetuje. Prezident podepsal také rozšíření pravomocí stráže přírody a lesní stráže nebo novelu zlepšující dostupnost léčebného konopí.

Miloš Zeman naplnil naději ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl, že věří, že zákon nevetuje. Své výhrady proti znění zákona, jak ho pozměnil Senát a následně potvrdili poslanci, však prezident dal jasně najevo.

Například v srpnovém projevu k velvyslancům kritizoval zejména vyloučení Ruska a vyjádřil obavu, že se kvůli tomu zakázka prodraží. „Není nadšený nikoliv proto, jestli by to mělo dostat Rusko, Francie, nebo někdo jiný. On pragmaticky stále tvrdí, že čím více účastníků – kvalitních účastníků – o to bude lepší cena,“ komentoval Havlíček.

Novela nízkouhlíkového zákona pod přezdívkou Lex Dukovany má mimo jiné umožnit resortu průmyslu a obchodu poskytnout návratnou finanční výpomoc na stavbu dukovanské elektrárny. Zákon má rovněž zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování projektu. Z předpisu vyplývá, že kdyby byla výkupní cena vyšší než cena silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů.

Zároveň se zákon vyjadřuje k dodavatelům. Počítá s tím, že stát využije pro dostavbu jaderné elektrárny pouze technologie od firem ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Podle senátní úpravy by nejen pro stavbu, ale ani pro údržbu nového bloku nesměly být použity technologie jakkoli závislé na nepovolených dodavatelích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle něj nebude moci uzavřít smlouvu o výkupu elektřiny, pokud by to ohrožovalo bezpečnost, svrchovanost, energetickou bezpečnost, dlouhodobou stabilitu dodávek energií, významné majetkové hodnoty nebo jiný důležitý zájem republiky. Podle senátorské úpravy by si k tomu resort musel vyžádat stanoviska ministerstev vnitra a zahraničí, všech tří tajných služeb a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Pokud by některá z těchto institucí se smlouvou nesouhlasila, vláda by ji musela předložit dolní i horní komoře k vyslovení souhlasu.

Začnou platit pravidla pro předjíždění cyklistů i změny v předepisování konopí

Hlava státu podepsala i další zákony, které prošly parlamentem. Souhlasí s novými pravidly pro předjíždění cyklistů – zpravidla s odstupem nejméně 1,5 metru – i s novelou, jejímž cílem je zlevnit léčebné konopí, a tím je učinit dostupnějším. Předepisování konopí bude možné i elektronicky. Zároveň novela stanoví, že konopí s obsahem látky THC do jednoho procenta bude považováno za technické.

Zeman také odsouhlasil novelu, která rozšíří okruh lidí, kteří mají nárok na úhradu některých dobrovolných očkování ze zdravotního pojištění. Jde o vakcíny proti klíšťové encefalitidě, invazivním meningokokovým infekcím, lidskému papilomaviru a chřipce. Sníží se také doplatky za moderní bionické klouby a změní úhrady moderních léků, mají být přístupnější.

Rozšíří se i pravomoci stráže přírody a lesní stráže, za určitých okolností budou moci zastavovat vozidla porušující zákaz vjezdu. Úřady zase budou moci v chráněných územích omezit ohňostroje a pyrotechniku. Tatáž předloha ruší dříve přijaté posílení role státu v regulaci přemnožené zvěře.

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů dá vládě pravomoc rozhodovat nařízeními o přiměřenosti podpory těchto zdrojů. Součástí novely je i vyšší zdanění solárních elektráren. 

Novela o elektronických komunikacích znemožní volat s nabídkami služeb a výrobků lidem, kteří o to nestojí. K telemarketingu bude potřeba výslovný souhlas. Zároveň předloha urychluje zavádění vysokorychlostního internetu a rozšiřuje možnosti komunikace s tísňovými linkami. Bude možné posílat na ně i SMS.

Prezidentův podpis je i pod novelou, podle které budou muset dodavatelé energií adresně informovat zákazníky o změnách cen. Nebude stačit, když je zveřejní na internetu. Předpis, nazývaný zákon proti energošmejdům, také zavádí registr zprostředkovatelů nabídek energií. Zprostředkovatelskou činnost v této oblasti stanoví jako nový druh podnikání na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu.