Pravoslavná církev v Česku čelí kritice, že odvolává z funkce duchovní z Ukrajiny

Události ČT: Odvolávání v pravoslavné církvi (zdroj: ČT24)

Část duchovních i věřících kritizuje vedení pravoslavné církve v Česku za to, že zbavuje funkcí představené původem z Ukrajiny. Zprávu o odvolání dostali třeba ti z kláštera v Loděnici u Prahy. Arcibiskup je chce nahradit zástupkyní proruské pravoslavné církve z Karlových Varů, která má podle zjištění ČT vazby na podnikatele z Ruska.

Klášter v Loděnici u Prahy je jedním z center ukrajinských věřících. Matka Valentina, která je představenou kláštera, i jeho hlavní kněz nyní dostali oznámení o odvolání z funkcí. Matka Valentina to komentovat nechtěla, dostali totiž i zákaz vyjadřovat se pro média. 

Žena, která by měla představenou pravoslavného monastýru v Loděnici nahradit, je zástupkyně proruské pravoslavné církve. Ta sídlí v kapli na Doubské hoře u Karlových Varů. Štábu ČT potvrdila, že ji oslovil arcibiskup. 

Podle věřících z Loděnice se ve výměně nejvíce angažuje tajemník arcibiskupa Igor Střelec. „Používají k tomu metody, které nejsou úplně vybíravé, dokonce bych řekl, že jsou v souhlasu s jejich historií, to znamená estébácké,“ komentoval jeden z věřících Miroslav Boublík.

Vazby na Stěpanova

Kandidátka na novou šéfku kláštera Nektárie tvrdí, že jí arcibiskup přesné důvody odvolání její předchůdkyně nesdělil. „Říkal, že za nějaké hříchy. Ale za jaké hříchy, to nevím,“ uvedla.  

Nektárie má dlouhodobě vztahy s řadou karlovarských ruských podnikatelů. Řada z nich si u ní nechává světit auta. Aktivně také podporovala Nikolaje Stěpanova, který v chráněné oblasti postavil načerno vesničku z dřevěných srubů. Jménem církve psala úřadům dopis, ve kterém žádala legalizaci stavby. Sám Stěpanov jí před tím postavil její současné sídlo. 

Kromě proruské orientace čelí arcibiskup pravoslavné církev Michal Dandár i jeho tajemník Střelec kritice části věřících kvůli angažmá v StB. Dandár byl podle archivů jejím spolupracovníkem a Střelec zaměstnancem. Dandár ani Střelec ale na dotazy ČT dlouhodobě nereagují.

Dandár před rokem 1989 studoval v tehdejším Sovětském svazu. V roce 1966 absolvoval Leningradskou teologickou akademii.