TÉMA

Nikolaj Stěpanov

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Kontroverzní změny v pravoslavné církvi. Představenou kláštera v Loděnici střídá kněží s vazbami na ruské podnikatele

Vedení pravoslavné církve v Česku zbavilo funkce představenou monastýru v Loděnici původem z Ukrajiny. Na její místo byla jmenována zástupkyně proruské pravoslavné církve z Karlových Varů. Ta má podle zjištění České televize vazby na kontroverzní podnikatele z Ruska. Tento krok tak vyvolal ostrou kritiku části duchovních a věřících.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:16|

Pravoslavná církev v Česku čelí kritice, že odvolává z funkce duchovní z Ukrajiny

Část duchovních i věřících kritizuje vedení pravoslavné církve v Česku za to, že zbavuje funkcí představené původem z Ukrajiny. Zprávu o odvolání dostali třeba ti z kláštera v Loděnici u Prahy. Arcibiskup je chce nahradit zástupkyní proruské pravoslavné církve z Karlových Varů, která má podle zjištění ČT vazby na podnikatele z Ruska.
15. 10. 2022|

Kvůli kontroverzním stavbám ruských investorů zní v Karlových Varech i slova o korupci

O korupčním jednání hovoří někteří politici a občanská sdružení na Karlovarsku v souvislosti s povolováním problematických staveb, za nimiž stojí ruští investoři. Tvrdí, že se čeští úředníci podíleli na obchodech za peníze nejasného původu. Přímo v lázeňské zóně vznikly i přes protesty památkářů mnohé luxusní rezidence.
2. 4. 2022|

Ruská invaze na Ukrajinu rozděluje pravoslavnou církev v Česku

Konflikt na Ukrajině rozdělil pravoslavnou církev. Přiznávají to i duchovní v Česku. Podle nich má Rusko a jeho prezident největší podporu mezi věřícími v Praze a na Karlovarsku. Naopak Morava a Vysočina se staví na stranu Ukrajiny. Sám hlavní představitel pravoslavné církve, moskevský patriarcha Kirill, je známý blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
18. 3. 2022|