Kontroverzní změny v pravoslavné církvi. Představenou kláštera v Loděnici střídá kněží s vazbami na ruské podnikatele

Události: Kontroverzní změny v pravoslavné církvi v Česku (zdroj: ČT24)

Vedení pravoslavné církve v Česku zbavilo funkce představenou monastýru v Loděnici původem z Ukrajiny. Na její místo byla jmenována zástupkyně proruské pravoslavné církve z Karlových Varů. Ta má podle zjištění České televize vazby na kontroverzní podnikatele z Ruska. Tento krok tak vyvolal ostrou kritiku části duchovních a věřících.

V Loděnici u Prahy stojí největší pravoslavný klášter v Česku a jedno z center pro uprchlíky z Ukrajiny. Jeho představená teď nedobrovolně skončila. Ministerstvo kultury prý již k tomuto kroku obdrželo všechny potřebné dokumenty a provedlo změnu v evidenci.

„Je to jen další krok v řadě nezákonných akcí, které pořádá Pražská pravoslavná eparchie. Ale bohužel ministerstvo kultury neověřuje detaily,“ myslí si zástupce věřících z Loděnice Miroslav Boublík.

Podle zápisu církevní rady byla novou vedoucí kláštera jmenována kněží Nektárie z Karlových Varů. Představitelé monastýru dostali zákaz hovořit s médii, ale nová představená již loni v říjnu uvedla, že neví, proč arcibiskup její předchůdkyni odvolal. „Říkal, že za nějaké hříchy. Ale za jaké hříchy, to já nevím,“ sdělila.

Vazby na podnikatele Stěpanova

Nektárie má dlouhodobé vztahy s řadou karlovarských ruských podnikatelů. Některým světila auta a také aktivně podporovala podnikatele Nikolaje Stěpanova, který v chráněné oblasti načerno postavil vesničku z dřevěných srubů.

Podle věřících z Loděnice se ve výměně angažoval tajemník arcibiskupa Igor Střelec, který pracoval v předlistopadové StB a podnikal s dnes sankcionovaným podnikatelem Abakarovem.

„V této církvi je potřeba udělat jednou provždy pořádek, aby se lidé cítili bezpečně. Když se naši duchovní cítí takto v nebezpečí, co můžeme říkat o prostých věřících,“ okomentoval jeden z věřících Volodymyr Selyskyj.

Zástupci monastýru podali odvolání

Vedení církve se hájí, že k odvolání mělo své důvody. „Jedná se o rozhodnutí zakladatele monastýru, který tak učinil z důvodů, které jsou v tuto chvíli prověřovány orgány činnými v trestním řízení, proto není možné se dále k této věci vyjadřovat,“ uvedl vedoucí úřadu eparchiální rady Pražské pravoslavné eparchie.

Vedení církve v čele s arcibiskupem Dandárem už dříve suspendovalo hlavního kněžího z Loděnice — rovněž původem z Ukrajiny. Nyní zástupci monastýru v Loděnici proti rozhodnutí ministerstva kultury o výměně matky představené podali odvolání. O něm by měl do třiceti dnů rozhodnout ministr.