Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Události: Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy (zdroj: ČT24)

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.

Pravoslavná církev se podle části duchovních nyní dostala do nejhorší ekonomické situace za poslední desítky let. „Vím, že se jedná o několik desítek, asi šedesát lidí, kteří by měli být co nejdříve propuštěni,“ uvedl představený chrámu Svatého Vladimíra v Mariánských Lázních Josef Hauzar. „A to z důvodu, že pravoslavná eparchie nemá zkrátka prostředky,“ doplnil věřící Volodymyr Selyskyj.

Církev vlastní řadu lukrativních nemovitostí. Jako náhradu za církevní restituce už dostala od státu zhruba 300 milionů korun. „Z toho plyne jednoduchá otázka. My osm let nevíme o tom, kam se vlastně investovaly všechny od státu vyplacené restituční náhrady,“ řekl Hauzar.

Kritika míří především na vedení církve a jeho aktivity. Příkladem je nákup zchátralého objektu – zámku v obci Brnky. Pravoslavná církev ho koupila na konci roku 2019 za deset milionů korun jako ruinu. Ani po třech letech se jeho stav nezměnil.

„Celá ta záležitost mně připadá tak, aby se tahaly restituční peníze, které dostává česká pravoslavná církev od státu,“ okomentoval už dříve pravoslavný duchovní a církevní právník Eugen Freiman.

Církev zaplatila za zámek deset milionů spolku, který předtím získal objekt za symbolickou jednu korunu. Někteří věřící kritizovali arcibiskupa, že o koupi rozhodl sám bez souhlasu církevních orgánů. „Já jsem rozhodl a hotovo. Mám na to právo. Máme církevní předpisy, kde na to mám právo,“ reagoval arcibiskup Michal Dandár.

Vedení církve odmítá současnou ekonomickou situaci i propouštění komentovat. „Ptáme se, kam se poděly ty peníze? Z našeho pohledu je to špatné hospodaření církve,“ kritizoval věřící pravoslavné církve Miroslav Boublík.

Hospodařením se zabývá zejména tajemník arcibiskupa Igor Střelec. Před listopadem 1989 studoval v Moskvě a pracoval v StB na oddělení špionáže. „Můj názor není podstatný,“ řekl. Sám arcibiskup Michal Dandár rovněž studoval v Moskvě a byl agentem Státní bezpečnosti.