Část věřících české pravoslavné církve je ve sporu s jejím vedením

Události: Pře v české pravoslavné církvi (zdroj: ČT24)

V české pravoslavné církvi sílí kritika vedení v čele s arcibiskupem Michalem Dandárem a jeho tajemníkem Igorem Střelcem. Část věřících jim vyčítá vazby na Rusko a spolupráci s komunistickou tajnou policií, tedy StB. Některé řádové sestry původem z Ukrajiny a další zástupci církve tento týden protestovali před sídlem arcibiskupa v Praze. O sporu natáčeli redaktoři ČT Natalia Kosiaková a Jiří Hynek.

Věřící a duchovní z pravoslavného monastýru v Loděnici přišli před pražské sídlo vedení pravoslavné církve. V petici žádají dialog a zastavení personálních změn.

„Dějou se tady nekalé věci. Čteme také, že jeden z hlavních lidí, a já sám jsem to viděl, který všechno toto dění organizuje, je člověk, který má minulost estébaka. Má přímý dostup ke Kremlu,“ řekl věřící pravoslavné církve a organizátor akce Miroslav Boublík. 

Dandár a Střelec

Arcibiskup Michal Dandár je v seznamech StB vedený jako spolupracovník. Jeho tajemník Igor Střelec je bývalým zaměstnancem StB. Oba studovali v Moskvě.

Střelec dříve podnikal se sankcionovaným ruským politikem Chizri Abakarovem. K současnému dění se odmítá vyjadřovat od počátku agrese na Ukrajině.

Protestujícím vadí také to, že vedení církve hodlá vyměnit představeného monastýru v Loděnici a mají obavu o osud celého kláštera. 

„Chceme, aby nás alespoň arcibiskup vyslyšel a napravil chyby, které udělali jeho spolupracovníci,“ řekl jeden z věřících pravoslavné církve.  

Obavy části věřících

Budovu kláštera vlastní církev. Do dnešní podoby ho přestavěl ruský investor Andrej Kruglikov, který odmítl v minulosti cokoli o financích novinářům sdělit. Věřící, většinou z Ukrajiny, mají obavu, že po odvolání představeného budou muset odejít.

„Bohužel za námi nikdo z vedení arcibiskupství nepřišel,“ uvedla řádová sestra. ČT zaslala už ve středu vedení církve žádost o vyjádření k demonstraci. To dosud nereagovalo.

K české pravoslavné církvi se podle statistik hlásí zhruba dvacet tisíc lidí, na Slovensku je to dvakrát víc.