Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Události: Rozbroje kvůli výměně vedení pravoslavného kláštera (zdroj: ČT24)

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.

Arcibiskup české pravoslavné církve Michal Dandár je absolventem leninské teologické fakulty v tehdejším Sovětském svazu. Svá kázání vede i v ruštině. Státní bezpečnost ho vedla jako spolupracovníka pod krycím jménem Míša. To části pravoslavných vadí. Tvrdí, že jeho proruská orientace stála i za odvoláním ukrajinské představené v loděnickém monastýru.

„Jsou to skutečně estébácké metody, protože je to duchovní teror vůči kněžím, kteří se ničím neprovinili,“ má jasno zástupce věřících Miroslav Boublík.

Podle arcibiskupství byla na místo odvolané představené Valentiny jmenovaná karlovarská duchovní Nektárie původem z Ruska, která působí v kapli svatého Nikolaje. „Do pravoslavného monastýru … byla ustanovena a ministerstvem kultury schválena nová představená, igumena Nektaria. Bývalá představená Valentina byla rozhodnutím arcibiskupa Michala suspendována,“ píše se na webu české pravoslavné církve.

Kapli nechal postavit ruský podnikatel

Kaple svatého Nikolaje byla vysvěcená v roce 2000, Nektárie v ní začala působit o rok později. Kapli pro ni postavil ruský podnikatel Nikolaj Stěpanov. Duchovní následně oslovila české úřady, aby Stěpanovovi zlegalizovaly jeho nepovolené stavby. Sama Nektárie měla v minulosti úzké kontakty také s tajemníkem arcibiskupa Igorem Střelcem. Ten před revolucí pracoval u StB.

Stížnost části věřících proti jmenování Nektárie do čela loděnického kláštera teď řeší úřady. „Ministerstvo kultury obdrželo podnět k přezkumu evidenčního úkonu, momentálně je ten přezkum pozastaven, protože čekáme ještě na doplnění dalších materiálů,“ informovala mluvčí resortu Jana Malíková.

Zástupci vedení církve rozhovor k tématu odmítli. Sama Nektárie zatím zůstává v Karlových Varech. Pokud se věřícím z Loděnice nepodaří zvrátit rozhodnutí o výměne vedení monastýru na ministerstvu kultury, chtějí se obrátit se žalobou na správní soud.