Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Události: Nedostatek praktických lékařů (zdroj: ČT24)

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.

Během krátké doby dva dětští lékaři v Lanškrouně odešli do důchodu a jeden náhle zemřel. V desetitisícovém městě tak zbyl jediný. Od ledna sem nastoupil Ján Bodo, původně zástupce primářky ve svitavské nemocnici. Důvodů měl více, přesvědčila ho ale vybavená ordinace a pozemek na stavbu domu, který dostal od města.

„Určitě to nestačí. Tady dlouhodobě bylo pediatrů více, žádáme kraj, aby vypsal další výběrové řízení,“ slibuje starosta Lanškrouna Radim Vetchý (nestr.).

Stálého lékaře nemá kvůli nedostatečným kapacitám skoro dvě stě tisíc dětí. Nejvíc takových je ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Motivovat k přijímání nových pacientů má podle ministerstva i úhradová vyhláška pro příští rok.

„Abychom byli schopni nějakým způsobem bonusovat malé děti, s nimiž je víc práce v ordinaci, odfázovat podle věku určitou bonifikaci, tak abychom měli ty nejmenší pacienty všechny u praktických lékařů pro děti a dorost. Ale aby si je třeba od patnácti let věku postupně přebírali praktičtí lékaři,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

„Osobně mám za to, že kapacita už je z větší části vyčerpaná, že ten, kdo to mohl udělat, ten to udělal,“ míní předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Počet dětí bez registrujícího lékaře
Zdroj: ÚZIS

Pediatři mluví o zklamání

Úhrady do primární péče mají podle návrhu růst o osm procent. Praktičtí lékaři pro dospělé i děti žádají alespoň deset. „Nové bonifikační kódy, které jsou nastavené pro děti, jsou podle vyhlášky určeny pouze pro ambulance nemocnic a dětské specializované ambulance. Což pro nás je velké zklamání,“ myslí si předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

I to Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost zohlední v připomínkách k návrhu vyhlášky. Mají na to dva týdny. Ministerstvo připouští ještě možné úpravy, a to i takové, které by případně motivovaly nemocniční pediatry, jako býval i Ján Bodo, k výpomoci v ordinacích.