Praha podá nabídku na odkup Jindřišské věže. Možných zájemců má být asi třicet

Události: O Jindřišskou věž mají zájem desítky možných kupců (zdroj: ČT24)

Hlavní město podá nabídku na odkoupení Jindřišské věže. Cenu stanoví později; zatím ji počítá. O památku v centru metropole se zajímá asi třicet potenciálních kupců. Někteří jsou podle pražského arcibiskupství ochotní dát přes sto milionů korun. Zhruba o třetinu víc, než církev původně chtěla.

Peníze na církevní školství nebo charity si od prodeje Jindřišské věže slibuje pražské arcibiskupství. Zájemců je dost.

„Je mnoho kvalitních partnerů, včetně některých bank, a pochopitelně také hlavní město Praha, za což jsem rád, protože Praha by pochopitelně o takovou vzácnou památku zájem mít měla,“ říká vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.

„Chceme poslat nabídku, nicméně její výši nechceme s ohledem na konkurenční prostředí zmiňovat. Pro nás vyvstala celá řada otázek, které se týkají hlavně nájemní smlouvy současného nájemce a také jím provedené investice,“ uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Prodej bude nejspíš několikakolový

Z toho důvodu si hlavní město vyžádalo ještě další podklady. Nabídky je možné podat do 8. ledna. Kvůli velkému počtu zájemců bude prodej Jindřišské věže nejspíš několikakolový. Jméno nového majitele tak arcibiskupství oznámí zhruba v první polovině příštího roku.

V nejvyšším patře věže je vyhlídka. V těch nižších zase výstavy nebo restaurace. A není to jediná nemovitost, kterou arcibiskupství nabízí. „Je to ještě pozemek u Prahy v Osnici a potom jeden komplikovaný pozemek, který máme v Praze Hrdlořezech,“ doplňuje Balík.

Během roku 2023 bude arcibiskupství prodávat také hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.