Požár kolínské elektrárny mají hasiči pod kontrolou, škoda půjde do desítek milionů

Události: Požár v kolínské elektrárně (zdroj: ČT24)

Hasiči zasahují u výbuchu v prostorách elektrárny společnosti Veolia Energie v Kolíně. Podle dostupných informací výbuch vznikl na zauhlovací cestě a poškodil budovu. Hasiči mají požár pod kontrolou, nadále ale hoří uhlí v šachtě. Nejsou hlášeni žádní zranění. Zásah trvá do noci. Na místě bylo osmnáct jednotek a vyhlášený byl třetí stupeň poplachu. Vrtulník s vakem na vodu nemohl zasáhnout kvůli okolní husté zástavbě. Požár způsobil škodu za desítky milionů korun.

Výbuch vznikl krátce před 11:00. „Došlo k výbuchu na zauhlovací cestě, je poškozena budova, kde je zauhlování, dole jsou kotle,“ popisala mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. Podle informací policie se nejprve vznítil a poté vybuchl uhelný prach.

Po 14:00 měli hasiči pod kontrolou požár střechy, nadále ale plamenem hořelo uhlí v uhelné šachtě a výtahu, řekla Fliegerová. Na místo dorazil automobil se speciálním kontejnerem s hasidly, který hasičům pomáhal s likvidací hořícího uhlí.

Město pokryl dým, rozšířil se v něm zápach. Nejbližší ulice kolem elektrárny byly zasaženy výrazně, dým snížil viditelnost podobně jako při mlze. Místní se chodili na požár dívat, pořizovali fotografie a videa. Radnice vyzývala rozhlasem obyvatele městské částí Zálabí, aby kvůli požáru nevětrali.

Policie oznámila, že na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči. „Kolínští kriminalisté budou ve věci zahajovat úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení,“ informovali policisté. 

Město očekávalo kvůli požáru výpadky v dodávkách tepla, dodávky tepla zajišťovala kolínská teplárna a elektrárna záložním zdrojem. „Dodávky tepla a teplé vody jsou směřovány primárně do nemocnice a do domů pro obyvatele. Může se stát, že režim bude částečně omezený,“ uvedla mluvčí radnice Šárka Hrubá.

„Příčinu požáru ani rozsah způsobených škod v tuto chvíli neznáme, obojí bude předmětem šetření,“ konstatovala mluvčí skupiny Veolia Marcela Dvořáková, podle jejíchž slov firma komunikuje s největšími odběrateli.

ČEZ výpadek dodávek energií neevidoval. Veolia Energie Kolín se zabývá výrobou tepla a elektrické energie. Teplem zásobuje většinu kolínských průmyslových podniků, městských budov a organizací a také většinu obyvatel.